Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Aktivnosti / Drugo LUGoNS predavanje pod naslovom "Anonimnost na Internetu"

Drugo LUGoNS predavanje pod naslovom "Anonimnost na Internetu"

by milobit last modified Feb 02, 2009 12:21 PM
Zaštitite svoju privatnost!
When Mar 02, 2009
from 07:00 PM to 08:00 PM
Where CK13 Vojvode Bojovića 13
Contact Name
Add event to calendar vCal
iCal

LUGoNS u saradnji sa Omladinskim centrom CK13 organizuje tribinu sa temom "Anonimnost na Internetu". Ovo predavanje ima za cilj da informiše i objasni zašto je privatnost toliko bitna u vremenu u kojem živimo, kao i da predstavi razne tehnike koje postoje da bi zaštitili svoju privatnot na Internetu.

"Zašto bih se informisao o anonimnim tehnikama komunikacije na Internetu? Ne bavim se kriminalom niti imam šta da krijem."  Ovakvo ili slično razmišljаnje je, prvo što nam prostruji kroz glavu, kada se pokrene ova tema. Ona sama po sebi obavijena je velom tajne a većina je svrstava u razne kriminalne i ilegalne aktivnosti. Ovakav načina razmišljanja automacki proizilazi iz toga, jer u svakodnevnom životu mi ni ne razmišljamo o očuvanju naše anonimnosti i privatnosti.

Krenimo od svakodnevnih životnih situacija. Prvi primer bio bi kupovina knjige u knjižari. Uzeli ste knjigu koja vam se sviđa i uputili se ka kasi da je platite. U slučaju da vas prodavac ne poznaje i da knjigu platite u kešu Vi bi tu knjigu kupili potpuno anonimno. Zamislite situaciju da vam je prodavac na kasi tražio da se legitimišete i da mu pokažete ličnu kartu! Da li bi ste se zapitali  da li nešto nije u redu? Sledeći primer je novo poznansto u kafiću. Pri novom poznanstvu na početku Vi sami odlučujete koliko ćete informacija otkriti o sebi. Kada se poznanstvo pretvorilo u prijateljstvo, onda  je to sasvim druga priča. Poenta svega ovoga je da odluku, da li ćete i koliko informacija dati o sebi, je Vaša lična stvar i ona isključivo zavisi od Vas. 

Pravo na davanje bilo kakvih informacija o sebi treba da bude Vaša i samo Vaša odluka!

 

Adresa: LUGoNS laboratorija (Vojvode Bojovića 13)

Predavač: Miloš Krasojević, predsednik LUGoNS udruženja

More information about this event…

Document Actions

Filed under: