Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Aktivnosti / Izložba “I love you [rev.eng]”

Izložba “I love you [rev.eng]”

by milobit last modified Jun 27, 2006 04:02 PM
Svet kompjuterskih virusa
When Jun 22, 2006 05:00 PM to
Jul 04, 2006 09:00 PM
Where Muzej savremene umetnosti Dunavska 37 21000 Novi Sad
Add event to calendar vCal
iCal

zložba “I love you [rev.eng = reverse engeneering - obrnuti inženjering]” je prva izložba na svetskom nivou posvećena fenomenu kompjuterskih virusa. U umreženom društvu, bavljenje kompjuterskim virusima ili takozvanim “prikrivenim napadima” je postalo deo svakodnevnog života. Izložba “I love you [rev.eng]” je eksperiment koji izaziva savremenu kulturu i ide dalje od danasšnjih debata o hakerisanju. Jedinstveno obeležje izložbe je ideja o širokom spektru značenja kompjuterskih virusa - od čisto kompjuterskih entiteta do inspiracije i sredstva umetničkog stvaralaštva..

Istraživanja u okviru izložbe “I love you [rev.eng]” su podeljena na istorijsku, političku, kulturnu i tehničku oblast. Tematske orijentacije izložbe su protivrečni odnosi između stručnjaka za bezbednost i hakera, net umetnika i programera, književnih eksperata i pesnika kôda.
ŠTA JE zapravo kompjuterski virus? KO ih pravi i ZAŠTO? KAKAV svet se krije iza ovih svakodnevnih pojava? Ova izložba nam pruža informacije vezane za datu tematiku, predstavlja umetnička dela i otkriva ulogu kompjuterskih virusa kao destruktivne sile i ekonomske opasnosti ali i kao inspiracije za umetničko stvaralaštvo.
Posetiocima će, u sklopu izložbe, biti omogućen slobodan pristup terminalima i praktično isprobavanje rada sa virusima; biće prikazana animacija koja daje istorijski prikaz i posledice razorne moći virusa; unutar specijalno kreiranog interaktivnog okruženja posetioci će upotrebom džojstika moći da vide inače nevidljive procese o posledicama virusnih infekcija na globalnom planu; jedan od terminala će omogućiti prikaz oko 40 intervjua sa autorima virusa. Posetioci intervjue mogu da čitaju ili da ih u obliku audio fajlova slušaju posredstvom slušalica; biće prikazana brojna umetnička dela koja se bave konceptom autoreproduktivnih digitalnih entiteta...

“I love you [rev.eng]” je revidirana i proširena verzija izložbe koja je uspešno prezentovana u junu 2002. u Muzeju primenjenih umetnosti u Frankfurtu, zatim u februaru 2003. na festivalu "transmediale 03" u Berlinu, u avgustu 2004. u Muzeju za komunikacije u Kopenhagenu, Danska.

digitalcraft.org je osnovan 2003. kao digitalni deo Muzeja primenjene umetnosti u Frankfurtu na Majni. Misija digitalcraft.org je da istražuje i dokumentuje trendove digitalne kulture i da ih predstavlja stručnoj i široj javnosti. Njegovim radom upravlja Franciska Nori, koja će se novosadskoj javnosti predstaviti tokom trajanja izložbe.


www.kuda.org/iloveyou
www.digitalcraft.org/iloveyou


Document Actions