Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Aktivnosti / JUX lala

JUX lala

by milobit last modified Mar 21, 2009 02:49 PM
Centar za nove medije_kuda.org, LUGoNS i Omladinski centar CK13 pozivaju decu i roditelje na druženje u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad
When Mar 28, 2009
from 05:00 PM to 07:00 PM
Where Vojvode Bojovica 13
Contact Name
Add event to calendar vCal
iCal
Subota, 28.03. u 17h, Prezentacija projekta JUX lala, Linux za najmlađe

Gošće: Andrea Mayr i Dragica Knežević, Netbridge, Beč

ULAZ: Slobodan

„JUX lala“ je Linux softverska distribucija za decu uzrasta od 3 do 7 godina.

„JUX lala“ sadrži različite softverske pakete namenjene deci, koji pored programa za crtanje i slikanje sadrži i programe za jačanje motorike deteta, za korišćenje kompjuterske tastature i miša, poboljšanje govornih mogućnosti, itd.

„JUX lala“ je jednostavan za korišćenje jer se ne instalira na komjuter, već se pokreće direktno sa CD-a, čime i roditeljima čini proces pokretanja programa jednostavnijim.

„Prvi koraci“ kroz programe za korišćenje i rukovanje tastaturom i mišem su propraćeni igrom i pravi su izazov na kompjuteru. Deca se nalaze u poverljivom okruženju igre i učenja: Kliktanjem miša, “Drag and Drop”, i neizmenično vežbanje korišćenja leve i desne tastere na mišu u programu “Pysycache”, zatim “Tuxtype” kroz igru tipkanja na tastaturi uče se takođe prva slova. JUXlala sadrži takođe akustično propraćen program “Tuxpaint” koji kroz svoje mnogobrojne likovne elemente budi fantaziju i kreativan razvoj dece. Sa svojim programskim paketom “Gcompris” daje oko 80 različitih ponuda za „učenje kroz igru“.

JUXlala je produkt JUX-izdanja organizacije ICE-Vienna/netbridge. 10.000 CD-a iz JUX-serije je podeljeno i softver je nešto više od 10.000 puta preuzet sa interneta.

Ovaj Open Source Software može se slobodno kopirati i poklanjati. Početkom 2009. godine je aktuelna nemačka verzija JUXlala 2.0 ponuđena na webu za korišćenje, a samo 2 meseca kasnije je i verzija na srpskom jeziku postala dostupna javnosti.

Aktuelne informacje na strani kao i CD-Image za Download nalaze se na sledećem linku: http://wiki.jux-net.info/wiki/index.php/Srpski

JUXlala na srpskom jeziku nastala je u koperaciji sa Centrom za nove medije_kuda.org iz Novog Sada i LUGoNS-om. To je prva verzija JUXlale na nekom drugom jeziku osim nemačkog.„Netbridge“organizacija je koordinacioni centar za informacijske i komunikacijske tehnologije iz Beča, koji već nekoliko godina uspešno sarađuje sa institucijama javnog obrazovnog sistema u Austriji, na zajedničkoj promociji vrednosti slobodnog softvera.

Tokom prezentacije u Novom Sadu, deca i roditelji će pored demonstracije načina na koji „JUX lala“ funkcioniše imati priliku da isprobaju mogućnosti ovog slobodnog i besplatnog softvera za svoje najmlađe.

http://www.jux-net.info/
http://www.netbridge.at/

Prezentaciju organizuju Centar za nove medije_kuda.org, LUGoNS, i Omladinski centar CK13, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Beograd.

More information about this event…

Document Actions

Filed under: