Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Aktivnosti / SYSTEM.HACK()

SYSTEM.HACK()

by milobit last modified Nov 17, 2007 09:11 PM
Izložba: SYSTEM.HACK()
When Nov 22, 2007
from 04:10 PM to 09:10 PM
Where Hotel Mediteraneo, soba broj 4 Ilije Ognjanovića 10, Novi Sad
Add event to calendar vCal
iCal

SYSTEM.HACK()
/ System.hack zapis poziva metodu hack nad objektom System
http://www.systemhack.org

21. i 22 novembar od 16:00 - 21:00 časova
Hotel Mediteraneo, soba broj 4

Ilije Ognjanovića 10, Novi Sad

Kroz izložbu vas vode kustosi Tomislav Medak i Marcell Mars iz Zagreba.
Posete su u malim gupama, skupljanje u lobiju hotela Mediteraneo na svaki pun sat.

Izložba System.hack() [naslovljena prema komandi System.hack() koja poziva metodu hack nad objektom System] bavi se istorijom, širim društvenim i umetničkim značajem domišljatosti kojima su otvarani zatvoreni tehnološki sistemi kao oruđa društvene kontrole.

Moment izvrsnosti u programiranju naziva se hak. Savršeni hak je iznenađujuć, medijski atraktivan, lucidan u korišćenju tehnologije, duhovit i nenasilan. System.hack() je svaki hak koji otvara neki zatvoreni sistem, a otvorene sisteme pretvara u trajno dinamične.

System.hack() izložba i propratni katalog prate niti poveznice između momenata izvrsnosti u različitim područjima ljudske produkcije - izvrsnosti koja u svakom pojedinom slučaju mora pružiti odgovor na dva pitanja: 1) Koji je sistem hakiran? i 2) Kako je sistem hakiran, iliti šta je specifični hak u pojedinom radu?

Izložbeni prostor nije galerija, već unutrašnjost hotelske sobe. Hotelska soba je najmanji zajednički imenitelj svih prostora za življenje u kojima inače borave posetioci/čitaoci. Hotelska soba takođe ima funkciju vodiča kroz propratnu knjigu. Muzejski natpisi uz izložene predmete upućuju na ogled u knjizi koji pokušava da pruži odgovor na pitanja koje postavlja pojedini rad i njegov društveni kontekst.

Na izložbi će biti izloženi hakovi:
- Orson Wells: Rat svetova
- Heath Bunting: Superweed kit
- John Draper: Captain Crunch zviždaljka
- Richard Stallman: GNU Opšta javna licenca
- Michael Steil: Linux na Xboxu
- neznani haker: probijanje digitalne zaštite na CD-u

O hakovima u katalogu, koji dobija svaki posetilac izložbe, pišu: Jonah Brucker-Cohen, Benjamin Mako Hill, Marcell Mars, Tomislav Medak, Ognjen Strpić i McKenzie Wark.

Hakerska kultura – nastao u partnerstvu Multimedijalnog instituta iz Zagreba, Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada, REX-a iz Beograda, Kiberpipe iz Ljubljane i Kontrapunkta iz Skopja – je projekt regionalne inicijative Clubture-a.

More information about this event…

Document Actions