Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / DraxNS / NELEGALAN SVAKI ČETVRTI

NELEGALAN SVAKI ČETVRTI

by Dragan Lukić last modified Feb 27, 2008 11:04 AM
U toku protekle tri nedelje sprovedeno je 20 kontrola nelegalnosti softvera u novosadskim firmama

U toku protekle tri nedelje sprovedeno je 20 kontrola nelegalnosti softvera u novosadskim firmama, a u pet slučajeva utvrdjene su nepravilnosti, potvrđeno je Radiu 021 u Poreskoj upravi. Te nepravilnosti za sobom povlače prijave za izvršene privredne prestupe preko odgovarajućih tužilaštva, kazao nam je zamenik direktora Poreske uprave Aleksandar Vuković i dodao da će one najverovatnije rezultirati novčanim kaznama koje su poprilično oštro sankcionisale ovaj vid nelegalnog ponašanja.

Kazne propisane za korišćenje nelegalnog softvera su od 100 hiljada do tri miliona dinara za pravna lica, a za odgovorno lice od 10 do 200 hiljada dinara. Procenjuje se da je oko 70% softvera nelegalno, što nas svrstava na dno lestvice zemalja koje ih koriste.

Za to postoje brojne objektivne okolnosti, pre svega poslednja decenija prošlog veka u kojoj smo bili pod sankcijama i kada nismo mogli legalno da se snabdevamo softverom, kaže Vuković. On ipak napominje da su ta vremena iza nas i da moramo da pokažemo da smo kompetentni, odnosno da ćemo se kandidovati za sve evropske integracije i na ovaj način.

Izvor: radio021.

Document Actions