Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / delboy / Vesti / MySQL prestaje da isporučuje source code tarball

MySQL prestaje da isporučuje source code tarball

by Bojan Delić last modified Aug 10, 2007 03:15 AM
Nakon manje od godinu dana od razdvajanja besplatne i Enterprise verzije, MySQL prestaje da isporučuje tarball sa Enterprise kodom.

Da razjasnimo, MySQL Enterprise i dalje ostaje pod GPL-om, ali rukovodstvo MySQL-a ovim potezom otežava korisnicima besplane verzije ove baze da dođu do Enterprize koda.

Kaj Arnö, kompanijin podpredsednik za odnose sa javnošću je napisao da će "Enterprize kodovi biti sklonjeni sa ftp.mysql.com i biti prebačeni na enterprise.mysql.com i biće dostupni samo korisnicima koji plaćaju." Kod će moći da se preuzme i sa BitKeeper repozitorijuma MySQL-a, ali neće moći da se preuzme tarball. Kako Arnö kaže, ovim potezom MySQL pokušava da naglasi da je "Community Server za zajednicu, a Enterprize Server za mušterije koje plaćaju i da ih GPL obavezuje da source kod predaju onima kojima isporučuju binarne verzije, što su u slučaju Enterprize Servera samo mušterije".

Neki u MySQL zajednici nisu zadovljni ovim potezom. Mike Kruckenberg komentariše da će ovaj potez udaljiti MySQL od open source-a, a Derek Rodner smatra da se  MySQL priprema za IPO i da će ovim potezom odbiti i jedne i druge korisnike.

Odgovor MySQL-a se sastoji u tome da su ovim potezom pokušali da smanje konfuziju u velikom broju verzija i da nisu pokušali da ništa oduzmu od zajednice.



Izvor: linux.com

Document Actions