Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / gbranko / Vesti / KLANG Kernel Level Audio Next Generation

KLANG Kernel Level Audio Next Generation

erstellt von gbranko zuletzt verändert: 31.07.2012 15:32
Niste zadovoljni sa OSS-om, ALSA-om i PulseAudio-om, onda pratite razvoj KLANG-a ;-)

KLANG je novi audio sistem u razvoju otvorenog koda. KLANG je dizajniran kao sistem za rutiranje signala, podržava glatko i transparentano prenošenje signala između svih kranjih tačaka (odredišta). U praksi to znači da neće biti razlike između hardvera i procesa kao odredišta. Sva odredišta su ili izvor ili prijemnik signala, dozvoljavajući različite topologije rutiranja. Sve konekcije u potpunosti kompenzuju kašnjenje. Metronomski sistem sinhronizuje obradu signala prema podesivim internim i eksternim izvorima takta. Ovo znatno pojednostavljuje zadatke audio/video sinhronizacije.

Premeštanje audio sistema u kernel kako autor(i) KLANG-a tvrde je: "Jedina razumna stvar."  Za najniže moguće kašnjenje i najbolje perfomanse, u poređenju sa projektima kao što su PulseAudio i JACK koji se izvršavaju u korisničkom delu (user-space).

Kada je u pitanju fleksibilno rutiranje signala i sinhronizacija koristi se prošireni OSS API. Međutim, samo mali broj aplikacija će imati potrebu da koristi prošireni deo API-a. Dakle, ako program već koristi OSS API, moći će da koristi i KLANG. Ustvari, KLANG koristi postojeći API sa svojim proširenjima.

KLANG će takođe upravljati napajanjem audio uređaja i raditi prenos ne-uzorkovanih sekvenci kao sto su MIDI podaci. Motivacija za rad na KLANG-u je nedostatak pristojne podrške za miksanje signala u ALSA, JACK/ESP/PulseAudio sistemima koji rade u korisničkom prostoru (user-space) i OSS4 koji ima mnoga ograničenja.

Da li će Kernel Level Audio Next Generation (KLANG) biti u prilici da postane sastavni deo Linux kernela, ostaje da vidimo. Kod još nije dostupan, pošto programeri tvrde da je još uvek nestabilan i u eksperimentalnoj fazi u kojoj još nije spreman za prvo izdanje. Prvo izdanje KLANG koda će biti dostupno čim sistem za rutiranje bude stabilan i funkcionalan, a drajver za Intel HD-Audio bude dovršen.

Izvor:

Artikelaktionen