Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / marw / FGA: "Najbolje slobodne igre, dozvoljena jedna po žanru"

FGA: "Najbolje slobodne igre, dozvoljena jedna po žanru"

erstellt von marw zuletzt verändert: 24.10.2011 21:22
FGA namerava okupiti, pomoći i promovisati "najbolje" igre iz pojedinačnih žanrova.
FGA: "Najbolje slobodne igre, dozvoljena jedna po žanru"

Free Game Aliance

Free Game Aliance (FGA) je inicijativa za međusobnu podršku i razvoj slobodnih igara otvorenog koda. U Aljansi je trenutno pet igara, svaka iz različitog žanra. Podržani su svi veći operativni sistemi (Windows, Linux, MacOSX).

U FGA može ući samo jedna igra iz jednog žanra. Razlozi za to su, kako FGA navodi, raznovrsnost igara, odabir projekata koji imaju potencijala da budu najbolji u žanru, jedinstvenost među igrama i lakši pristup novim programerima povećanjem fokusa na samo jednu igru.

Još jedan razlog za samo jednu igru po žanru jeste smanjenje konkruencije među igrama, što će olakšati promovisanje Alijanse kao celilne.

FGA zahteva da kôd igara bude u skladu sa OSI  (slobodnim licencama) i dostupan za preuzimanje. Podaci i sadržaj igre mogu imati bilo koju licencu.

Kriterijumi za uvrštenje igre u Alijansu su, između ostalih, aktivnost projekta, podrška zajednice, “potencijal za vođstvo u žanru”, neprofitan karakter igre.

Igre članice FGA su: “MegaGlest” (strategija u realnom vremenu), “PlaneShift” (3D MMORPG fantazija), "Rings of Rods" (simulacija vožnje), “The Battle for Wesnoth” (potezna strategija) i "Xonotic" (pucačina iz prvog lica).

Po informacijama do koje smo stigli, o igrama koje ulaze u FGA odlučuje jedan čovek. Međutim, tek treba videti kakvu će ulogu FGA imati u FOSS igračkom svetu. Nadamo se da će biti uspešan podsticaj za razvoj igara koji se zajednički ostvaruje na Fossgames.org.

Osnivač FGA je neprofitna organizacija “Atomic Blue”, autor igre “PlaneShift”.

Artikelaktionen