Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / marw / FSF: Ne dozvolite da vam oduzmu pravo na instaliranje slobodnog softvera

FSF: Ne dozvolite da vam oduzmu pravo na instaliranje slobodnog softvera

by marw last modified Oct 20, 2011 12:04 AM
FSF poziva na oprez zbog najavljene Secure Boot tehnologije is MS-a, verujući da bi ta tehnologija mogla ugroziti prava korisnika na slobodan softver. Fondacija je organizovala potpisivanje peticije.
FSF: Ne dozvolite da vam oduzmu pravo na instaliranje slobodnog softvera

GNU i Tux: dinamični duo (Izvor: FSF)

Fondacija za slobodni softver (FSF) smatra da je Microsoft svojom najavljenom tehnologijom „Secure Boot“ na korak od kršenja prava korisnika na izbor softvera. FSF poziva na potpisivanje peticije „Borite se za slobodu na instaliranje slobodnog softvera“, upućenu pre svega proizvođačima računara koji se nadaju zvaničnom „žigu“ giganta iz Redmonda.

Kompanija Microsoft objavila je da će kompanije koje budu htele koristiti zvaničan zaštitni znak Windows 8 operativnog sistema - morati računare distribuirati sa ugrađenom „Secure Boot“ tehnologijom.

„Secure Boot“ je deo sistema Unified Extensible Firmware Interface (UEFI, ili u prevodu, „objedinjeni proširivi firmver interfejs“), koji bi trebalo da zameni vremešni BIOS. Microsoft tvrdi da će „Secure Boot“ omogućiti proveru sistema pre učitavanja Windowsa, i tako sprečiti širenje štetnog softvera.

„Ako se valjano implementira, 'Secure Boot' je osmišljen da štiti od malvera, tako što prilikom podizanja sistema sprečava računare da učitaju binarne programe koji nisu odobreni. U praksi ovo znači da računari sa ugrađenim 'SecureBootom' neće učitavati operativne sisteme koji nisu odobreni – uključujući inicijalno odobrene sisteme koji su izemenjeni bez prethodnog ponovnog odobrenja“. - stoji u saopštenju Fondacije, koja zaključuje da bi SB „bila onakva tehnologija kao što joj stoji u imenu, samo ako korisnici mogu odobriti programe koje žele koristiti, kako bi mogli pokretati slobodan softver koji su napisali sâmi korisnici ili ljudi kojima korisnici veruju“.

FSF je pozvala na potpisivanje peticije kako bi od proizvođača računara zatražila da „Secure Boot“ implementira „tako da omogući instalaciju sistemâ slobodnog softvera“.

Fondacija za slobodan softver je neprofitna organizacija osnovana 1984, a bavi se širenjem i očuvanjem slobodnog softvera. FSF stoji iza popularnih GPL licenci, kojima se programi daju na besplatno korišćenje, pod uslovom da se isto pravo obezbedi i svim ostalim korisnicima prilikom izmene programa. Kompanija Microsoft Corporation je softverski gigant iz Vašingtiona, osnovana 1975. Većinu prihoda Microsoft je stekao prodajom vlasničkog (komercijalnog) softvera. Windows 8 je nova verzija najpoznatijeg Majkrosoftovog proizvoda, u godini kada besplatni operativni sistemi, poput Ubuntua ili Fedore, postaju sve korišćeniji.

Izvor: FSF

Document Actions