Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / meka / Vesti / 100 puta brži internet

100 puta brži internet

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 07.07.2010 09:51
Grupa naučnika sa Instituta za tehnologije iz države Masačusets (MIT) prezentovala je nov metod mrežne topologije koji bi trebalo da omogući da internet bude 100 puta brži nego što je danas.

Mrežni koncept koji su naučnici sa MIT-a prezentovali zasniva se na eliminaciji, odnosno na što većem smanjenju najopterećenijih delova tranzita mreže. Ovom metodom posebno se stavlja akcenat na konverziju optičkog signala u električni koji omogućava ruteru efikasnije čuvanje i procesiranje podataka iz memorije. Korišćenjem pomenute konverzije, ovaj metod bi omogućio ubrzavanje najveće globalne računarske mreže, interneta, za čak 100 puta.

Istraživanje iz ove oblasti traje unazad već 20 godina. Dolaskom novih tehnologija, prvenstveno iz oblasti računarskih mreža, omogućilo je ogroman potencijal koji ubrzava mrežnu propusnost, a pritom značajno umanjuje potrošnju energije. Zbog toga, naučnici sa pomenutog instituta naglašavaju da bi ovaj novi koncept mogao da služi kao temelj narednom, odnosno da bi brzina interneta mogla da bude uvećana i za 1000 puta od ove današnje.

Međutim, stručnjaci navode da uvođenje ovog koncepta iziskuje dosta materijalnih sredstava, jer podrazumeva zamenu velikog broja starijih rutera sa novim, isključivo optičkim modelima. Imajući u vidu nagli porast korišćenja web aplikacija koje zahtevaju veliku propusnu moć, ovaj finansijski moment će verovatno u narednom periodu biti zanemaren.

Izvor: b92.net

Artikelaktionen