Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / ARM i GlobalFoundries 28-nm čip

ARM i GlobalFoundries 28-nm čip

by Goran Mekić last modified Feb 18, 2010 07:46 AM
Kompanija koja se bavi dizajnom naprednih procesorskih rešenja malih dimenzija i ultraniske potrošnje, ARM, i gigant kompanija proizvođač čipova, GlobalFoundries, ćerka kompanija AMD-a, iznenadili su javnost na Svetskom kongresu mobilne telefonije koji se održava u Barseloni.

Kompanije su na pomenutom kongresu objavile detalj o njihovoj saradnji na predstavljanju novog visokointegrisanog „System on Chip“ (SoC) rešenja namenjenog sledećoj generaciji super pametnih mobilnih telefona.

Novi čip će se bazirati na ARM Cortex A9 procesoru i biće namenjen smartbook i netbook računarima, smartphone uređajima kao i tablet računarima. Glavno unapređenje je na polju uštede energije, gde novi procesor troši i do 30% manje električne energije, time omogućujući duplo veći životni vek baterije u „stand by“ režimu prilikom poređenja sa procesorima postojeće, 45-nm generacije. Novi ARM procesor će se proizvoditi uz upotrebu najnovije GF's 28nm Gate-First High-K Metal Gate (HKMG) tehnologije koja omogućava postizanje za 40% boljih performansi uz istu emisiju toplote, kao postojeća generacija procesora.

Prelazak na novu, 28-nm tehnologiju, biće zančajan podsticaj za omasovljenje upotrebe bežične tehnologije, tvrde odgovorni u ARM-u. GlobalFoundries planira otpočinjanje proizvodnje nove generacije ARM čipova u drugoj polovini ove godine.

Izvor: b92.net

Document Actions