Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / meka / Vesti / Komentari na GPLv3

Komentari na GPLv3

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 30.03.2007 10:38
Ovaj put su ispitanici bili Stallman, Torvalds i Novell

Ovde ću samo ukratko dati najzanimljivije, parafrazirane izjave tri osobe koje su u ovim okolnostima najzanimljiviji na FOSS sceni, jer je članak stvarno poduži

Ričard M. Stolman (Richard M. Stallman)
GPLv1 i GPLv2 su štitile slobodu od tadašnjih "napasnika". Sa razvojem tehnologije se razvijaju i nove opasnosti po slobodu korisnika aplikacija, te su se ljudi iz FSF potrudili da onemoguće ograničenje slobode i ovaj put. Tako je počela da se razvija i treća verzija licence i stigla do treće revizije (još uvek nije finalna). Kako Stolman ističe "Sun razmatra korišćenje GPLv3 iz sebi znanih razloga", a oni svakako nisu igrač koga treba podceniti. Glavna stvar od koje bi GPLv3 trebao da štiti je TiVotizacija i ugovori kao što su Novell-Microsoft. Ako Torvalds nastavi da koristi GPLv2, postoji opasnost od TiVotizacije, te nije FSF jedini koji u ovoj situaciji treba nešto da promeni

Linus Torvalds
Iako je bio glavni kritičar GPLv3 u negativnom smislu pre izlaska treće revizije, Torvalds nikada nije rekao da se njegovo mišljenje neće promeniti. Po njegovom mišljenju je treća revizija mnogo popravila izraze, izbacila "idiotske" delove i poboljšala uslove dualnog licenciranja u specijalnim slučajevima. Za kraj je naglasio: "Moraću da je (GPLv3) iščitam još nekoliko puta i pustim da se stvari slegnu, ali moj osećaj nakon prvog čitanja više nije (kao za prethodnu reviziju) 'nikada ne bih izabrao ovu licencu ako bih morao da počinjem novi projekat".

Novell
Govoreći za Novell, Brus Louri (Bruce Lowry) nije izneo detaljnu reakciju, očigledno se čuvajući za finalnu verziju licence. Na žalost izneo je kako su (Novell) "čvrsto rešeni da nastave saradnju sa Majkrosoftom (Microsoft), a ako GPLv3 bude uticala na ovaj ugovor, obratićemo se Majkrosoftu". Moje mišljenje: "Pa-pa Novell".

Ima nade!!!
Kako sad stvari stoje, ima izgleda da Linux kernel bude pod novom licencom. To bi svakako svima koristilo koji uopšte brinu za slobodu softvera. U svakom slučaju, držim šipke!

Izvor: Linux.com

Artikelaktionen