Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Linux Driver Project - godinu dana posle

Linux Driver Project - godinu dana posle

by Goran Mekić last modified Apr 08, 2008 10:57 AM
Gde je projekat stigao i kakvi su dalji planovi

Godinu dana nakon što je projekat započet, vođa projekta je dao svoje mišljenje gde su stigli i šta im je činiti.

Korisnici

Nakon javnog objavljivanja "Recite mi za sav hardver za koji znate da nije podržan na Linux-u", Greg Kroah-Hartman je otkrio da se njegov mailbox puni neverovatnom brzinom. Korisnici su se žalili na kojekakav hardver koji ne radi, ali se generalno može podeliti u 4 grupe:

  • Štampači i skeneri
  • Stari uređaji koji se više ne prave ali ljudi stvarno žele da oni prorade na Linux-u
  • Bežični uređaji (WiFi)
  • Uređaji sa video ulazom

Kategorija 1 je već rešena ili će biti rešena projektima "Linux Printing" i "SANE". Kategorija 2 je teška. Neke kompanije koje prave ove uređaje su prestale sa radom, do drugih je teško doći. Ono što ostaje je reverzni inženjering, ali Linux Drivers Project (LDP) nije tako zamišljen. Kategorija 3 je nešto čime se LDP može pohvaliti. Urađene su stvarno odlične stvari na polju podrške bežičnih uređaja, dodat potpuno nov stek bežičnog protokola, itd. Kategorija 4 nije toliko sjajna, ali učinjeno nije za zanemariti. Ovaj projekat je veoma aktivan i mnogi drajveri su napisani do sada. Ono što se projektu zamera je što ima drugačiji model razvoja (mercurial stablo izvan glavnog stabla kernela), nedostatak programera koji bi radili puno radno vreme na projektu, kao i konflikti između nekih programera. Ipak, USB klasa video drajvera je dodata u glavno kernel stablo, koja će podržati skoro sve USB video uređaje u budućnosti.

Kompanije

Sa njima je već nezgodno. Pošto još uvek postoji taj mit da Linux ima problema sa drajverima, Greg je lično kontaktirao kompanije i razgovor se može svesti na sledeće:

Greg: "Koji uređaji koje Vi isporučujete nisu trenutno podržani u Linux-u?"
Kompanija: "Svi su podržani."
Greg: "Samo malo. Zašto onda pričate da su Linux drajveri druga najgora stavka?"
Kompanija: "Nemam pojma"

Ono što je generalno najviše kompanija inspirisalo da daju svoju specifikaciju LDP projektu je obučavanje o modelu razvoja Linux drajvera, te je Greg ne malo puta obilazio svet pričajući o tome kako funkcioniše LDP i šta je do sada učinjeno. Na nekim od ovakvih skupova je izjavio kako Linux podržava najviše uređaja od svih operativnih sistema u istoriji informatike. Čak je i predstavnik M$-a izjavio kako je ova izjava validna.

Izvor: kroah.com

Document Actions