Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Mary Lou Japsen otvara novu kompaniju

Mary Lou Japsen otvara novu kompaniju

by Goran Mekić last modified Jan 10, 2008 12:01 PM
Da li to znači još jeftiniji laptop?

Mary Lou Jepsen će biti zapamćena kao (trt mrt oficir) projekta OLPC (One Laptop Per Child). U skorije vreme je objavila da pokreće svoju sopstvenu kompaniju, Pixel Qi, kako bi komercijalizovala i unapredila neke od tehnologija izumljene za OLPC. Da li ovo znači da ćemo biti u mogućnosti da kupimo laptop kao što je XO za odrasle bez obzira gde živimo? Sean Daly je bio u mogućnosti da intervjuiše Mary putem maila, tako da su neka pitanja odgovorena.

Autor članka na Groklaw je istakao jedan od odgovora koji je Mary dala, jer po njegovom mišljenju on sumira zašto bi škole i vlasti trebale da koriste XO laptop umesto bilo kog drugog. Sean je pitao zašto je napustila OLPC. Njen odgovor:

"Moj posao je, jednostavno, završen. Kada sam počela u januaru 2005., mnogi ljudi su mislili da je to šala, uključujući ljude kao što su Craig Barrett i Bill Gates. Sve je počelo od ideje o laptopu od 100 dolara, preko izuma, dizajna i partnerstva do dostave. Laptop je u masovnoj produkciji, najjeftiniji je ikada napravljen, ima najmanju potrošnju energije, najzeleniji je laptop ikada napravljen, jedini je čitljiv na suncu (moguće je čitati samo koristeći energiju sunčeve svetlosti) na tržištu, izdržljiviji od Toughbook-a, svojim izgledom predstavlja muzej moderne umetnosti i zemlje ga masovno kupuju. Na primer, 260.000 komada ide deci u ruralnom delu Perua. XO laptop zahteva manje infrastrukture: oko 15 puta manje energije troši nego što Energy Star propisuje, i 15 puta manje energije troši od bilo kog laptopa na tržištu. Mesh networking povećava domet access point-a pošto jedan laptop može da se kači preko drugog laptopa kako bi dosega decu koja žive najdalje od škole."

Autor članka:

"Ostali, jednostavno, ne mogu da se mere sa tim. Ni Intel, ni Microsoft. Oni nemaju ništa slično, pa čak ni priblićno. Ja posedujem jedan XO i mogu vam reći da je privlačan, uživanje ga je koristiti i igrati se sa njim. Svako kome ga pokažem se zaljubi u njega, a posebno deca. Ako njena nova kompanija znači da ćemo biti u mogućnosti da nabavimo nešto kao XO, a izgleda je to cilj ili deo cilja, ovo je sjajna vest. Za sve Vas koji se žalite kako niste mogli da kupite XO jer živite u Evropi, njen cilj za novu kompaniju je laptop za 50 eura."

Izvor: groklaw.net

Document Actions