Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / meka / Vesti / Nanožice na silicijumu

Nanožice na silicijumu

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 13.05.2008 14:30
Kombinacija emitora svetla i silicijuma

Istraživači sa Harvarda u saradnji sa kolegama sa nemačkog Univerziteta Jena-e, Gottingena i Bremena su našli način da naprave nanožicu niske cene čiji prečnik je 1/1000 prečnika ljudske dlake, direktno na silicijumu.

Metodologija tima je napraviti nanožični sendvič gde se nanožica nalazi između provodničkog substrata i metalnog kontakta na vrhu. Kada se struja propusti kroz nanožice, počinju se ponašati kao LED diode, svaka različite boje, čime pokazuju koji tip poluprovodnika je korišćen.

Istraživači pretpostavljaju da bi ovaj proces mogao biti kombinovan sa drugim, postojećim metodama za kontrolisanje pozicioniranja i poravnanja nanožica na velikim površinama. Proces će omogućiti integrisanje fotonskih kola sa nanožicama.

Činjenica da je nanožica napravljena od materijala koji se koriste i u elektronici i u foto-industriji, znači da postoji dosta potencijala za kombinovanje emitora svetla i silikonske tehnologije. Mogućnosti su široke sa emitorima svetla od infra crvenih, do ultra ljubičastih.ultra-violet.

Izvor: www.theinquirer.net

Artikelaktionen