Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Novo Core2 Intel jezgro

Novo Core2 Intel jezgro

by Goran Mekić last modified Nov 16, 2007 10:16 AM
Nova tehnologija, novo jezgro, nove mogućnosti

Sa novom tehnologijom "45nm High-K" dolaze i nova poboljšanja. Neki kažu da je to najbolje poboljšanje u zadnjih 40 godina. Od poboljšanja najavljen je novi set instrukcija, SSE4. Koliko je dobro ovo proširenje instrukcija, zavisi od toga koga pitate. Iako Intel kaže da će doneti mnoga poboljšanja za programe koji se bave video enkodovanjem/dekodovanjem, razvojni timovi XVID-a i FFMPEG-a nisu previše oduševljeni, dok GCC družina kaže da će poboljšanje biti primetno čak i na istom taktu procesora.

Od poboljšanja na polju novih instrukcija, tu je i Super Shuffle Engine, koji ubrzava premeštanje bitova. Radi kao jednoprolazna, 128-obitna mašina, pri čemu operacije premeštanja bitova ubrzava za faktor tri. Implementirane su i tehnologije pod nazivom "Deep Power Down" i "Enhanced Intel Dynamic Acceleration". Prva od nabrojanih štedi energiju tako što, dok je čip neaktivan, isprani cache memoriju i isključi procesore, pri čemu čip odgovara samo na IO instrukcije. Druga tehnologija je pogodna za programe koji ne koriste više niti, pri čemu je jedno jezgro više iskorišćeno.

Što se tiče tehničkog-hardverskog aspekta novog procesora, već je rečeno da je to najbolja inovacija u zadnjih 40 godina. Naime, nova tehnologija omogučava dalje smanjivanje čipova i povećanje takta procesora, dok se grejanje smanjuje i to sve zahvaljujući činjenici da je električno curenje znatno smanjeno. Sa povećanjem brzine, povećana je i količina L2 memorije po paru jezgara na 6MB. Ovo znači da će dual core procesori imati 6MB L2 memorije, dok će quad core čipove krasiti čitavih 12MB. Povečanjem L2 memorije se smanjuje broj čitanja i pisanja u sistemsku memoriju, čime se ubrzava rad procesora. Naime, neke informacije mogu ostati u L2 memoriji duže vreme, pa RAM pri većem broju instrukcija nije potreban.

Za novo jezgro najavljene su i nove ploče iz Intel-a i NVidia-e. Ostaje da se vidi koja kombinacija procesora i ploče će se pokazati kao najbolja i koliko ubrzanja će nova tehnologija stvarno doneti.

Izvor: linuxhardware.org

Document Actions