Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / OLPC u praksi

OLPC u praksi

by Goran Mekić last modified Nov 29, 2007 05:59 PM
Imao sam tu čast da imam jedan OLPC u krilu, pa evo kako to izgleda
OLPC u praksi

Podetinjio sam skroz

Moram reći da nisam ni sanjao da ću spustiti prste na ovako neko čudo, a još manje da će me toliko zapanjiti. Zahvaljujući System.hack() manifestaciji sam bio u prilici da upoznam neke poprilično zanimljive ljude, a jedan od njih, Benjamin Mako Hill, je i jedan od ljudi koji radi na razvoju OLPC. Naravno, jedan je imao sa sobom.

Iako izgleda kao dečija igračka (što zapravo i jeste), OLPC je neverovatno napredna tehnologija. Ovo ne bi trebalo da Vas začudi kada znamo šta su deca u stanju da urade sa igračkama. Recimo, apsolutno je otporan na prolivanje vode. Može da se puni bilo kojim punjačem koji paše ulazu za punjač napona od 9 - 30V i maksimalno 30A (poprilično velika struja, moram priznati) bilo kog polariteta. Benjamin Mako Hill, od koga sam i dobio OLPC na nekoliko sati na igranje i koji je bio dovoljno dobar da nam objasni neke tehnikalije, je rekao da ga je ispustio par puta sa visine od oko metar. Obzirom da je laptop perfektno funkcionisao (jedno 2 sata igranja sim city igrice je bio dovoljan test), mogu samo reći da je izdržljiv koliko se priča.

Najveća senzacija je displej, izum Mary Lou Jepsen, za koji mogu samo reći da je apsolutno genijalan. Prvo, ne koristi standardnu LCD tehnologiju (pozadinsko osvetljenje, RGB pixel, kolor filter, ...) jer je preskupa. Tačnije, dve najskuplje komponente su pozadinsko osvetljenje i kolor filter. Veoma genijalnim izumom je cena drastično smanjena, a sad ću pokušati da prenesem svu genijalnost nove tehnologije. Tačnije, pokušaću da prenesem ono što nam je Benjamin pričao. Umesto pozadisnog osvetljenja korišćeno je "obično" osvetljenje ispred kog je postavljeno veoma disperzivno sočivo, dok se umesto kolor filtera koristi film nalik na foto film (ne baš, ako bismo bili formalni). Ne samo da je cena spuštena nego je laptop dobio i jednu neverovatnu osobinu, a to je da se na njemu može raditi i do 20h, ukoliko je rad čitanje teksta (recimo, HTML stranice). Ovo je moguće jer se ceo laptop može "ugasiti" dok čitate stranicu i spakovati tako da mu je displej okrenut na gore. U koliko je osvetljenje okoline dovoljno (recimo, sunčan dan), ono se koristi za osvetljavanje displeja, te se potrošnja energije smanjuje na 0.2W. Na samom displeju (tačnije, na plastici oko displeja) postoje dugmići u obliku 4 strelice koje služe za pomeranje teksta po ekranu. Dok se stranica ne pomera, laptop je u stanju hibernacije. Onog trenutka kada pritisnete na strlicu za dole, računar se vraća iz hibernacije, procesira ostatak stranice, prikazuje je i vraća se u hibernaciju. Još lepše je što displej od 7.5 inča može raditi u rezoluciji 1200×900 u koliko radi u crno-belom modu (za čitanje "novina" više i ne treba). Ovo je moguće jer je za RGB napravljena 3 nezavisna pixel-a, za razliku od običnog LCD displeja. Poprilično genijalno, zar ne?

Kako sam imao sreće da laptop ne radi kako treba (tačnije, softver na njemu) te mu je bio potreban update, imao sam priliku da vidim kako se to radi. Moram priznati da je neverovatno jednostavno. Softver je nekih 5MB, a laptop će odbiti da uradi update u koliko nije nakačen na punjač ili baterija nije dovoljno napunjena. Ne znam kojom magijom, ali sim city (prva verzija) je bio prisutan u tom update-u.

Svo vreme "testiranja" koje se skoro svelo na igranje sim city sam bukvalno zevao u čudu. Laptop je stvarno genijalno odrađen i ne verujem da dete može dobiti bolji laptop na igranje (jači svakako da može, ali to već nije za igru). Verujem da biste i Vi podetinjili pored njega. Ja, kao što slika kaže, definitivno jesam.

Ako Vas interesuje šta se krije "ispod haube", pogledajte kompletnu specifikaciju.

Document Actions