Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / meka / Vesti / Postanite sebični

Postanite sebični

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 07.09.2007 07:40
Evropska Unija sponzoriše novi FOSS edukacioni portal

Naslov baš i nema mnogo veze, zar ne? Pa i nije tako. Konzorcijum za nauku, edukaciju i učenje u slobodi je lansirao novi portal. U originalu, to zvuči ovako: "Science, Education and Learning in Freedom consortium". Ukratko, SELF. Glavni moto im je "Be SELFish, share your knowledge", što u prevodu znači "Budi sebičan, deli znanje", te stoga i naslov. Sajt je još uvek u beta fazi razvoja. Ono čemu se tvorci portala nadaju je da će postati Wikipedia sa otvorenim dokumentima za učenje, sa naglaskom na materijal o otvorenim standardima.

Konzorcijum čine "the Internet Society Netherlands", "the Universitat Oberta de Catalunya" (univerzitet Katalonije) u Španiji, "Free Software Foundation Europe", "the University of Gothenburg" iz Švedske, "the Internet Society" iz Bugarske, "the Fundación Vía Libre" iz Argentine i "the Tata Institute of Fundamental Research" iz Indije. Svih sedam partnera je doprinelo dodatnom finansiranju projekta. SELF trenutno organizuje program prikupljanja donacija iz ostalih izvora.

Kako David Megías, predavač na univerzitetu Katalonije i jednom od osnivača SELF-a, svrha SELF-a je "da raširi informaciju o slobodnom softveru i otvorenim standardima kako bi doprineo korišćenju slobodnih tehnologija. Sa jedne strane, pružaju se informacije, edukacioni i materijal za treninge koji može biti prezentovan na različitim jezicima i formama, od tekstova za kurseve, prezentacija, programa za elektronsko učenje, platforme za tutorski softver, elektronske knjige, edukacioni video materijal i uputstva. Sa druge strane, pruža platformu za prilogođavanje, stvaranje i prevođenje ovakvog materijala.


Izvor: linux.com

Artikelaktionen