Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / members / meka / Vesti / Računar koji ne troši struju dok je na čekanju

Računar koji ne troši struju dok je na čekanju

аутор: Goran Mekić Последња измена 11:01 23.01.2009.
Odgovor na zakone Evropske Unije

Nova serija Esprimo Green koja će biti predstavljena na predstojećem sajmu Cebit u martu, koristi patentiranu tehnologiju koja računaru omogućava da pređe u stanje bez potrošnje, a da svejedno omogućava administratoru da ga po potrebi daljinski uključi i podesi.

Aktuelna generacija računara velikih proizvođača u proseku troši jedan do pet vati dok je na čekanju, a najnoviji modeli Fujitsu Siemensa, personalni računari Esprimo C/E/P5730 i E/P7935 i radne stanice Celsius, troše manje od pola vata. Dostizanje nule biće nov rekord.

Detalji o tome kako je kompanija uspela da usavrši neke zakučaste tehničke probleme vezane za nultu potrošnju uz mogućnost buđenja, još nisu objavljeni. Takođe se očekuje da će objasniti i koliko će trajati podizanje iz nultog stanja i koliko energije će Esprimo Green računari trošiti kad rade svom snagom.

Tehnologija je slična onoj koju koristi njihov 26-inčni monitor Scenicview P26W-5 Eco (prikazan na prošlogodišnjem Cebitu), koji u stanju čekanja ne troši struju i za koji se pretpostavlja da će biti parnjak budućim zelenim računarima.

Najnovija nastojanja da se smanji potrošnja energije posledica su propisa Evropske unije (koji će stupiti na snagu u 2010. godini) u kojima se traži da personalni računari u stanju čekanja treba da troše manje od jednog vata. Stoni računari sve više koriste neka rešenja za upravljanje potrošnjom energije koja su već postala standard kod prenosivih računara, na primer isključivanje diska i glavnog procesora u periodima manje aktivnosti.

Odluku Fujitsu Siemensa da potrošnju svede na nulu treba gledati ne samo u svetlu njegovog nastojanja da svoje sisteme izdvoji od konkurenata, već i kao praktičnu prednost za korisnike koji više neće morati da pamte da uključuju i isključuju svoje radne stanice na početku i na kraju radnog vremena. Mnogi naime još uvek znaju da ostave računar uključen, uprkos upozorenjima o tome koliko se energije na taj način nepotrebno potroši tokom radnog veka računara.

Novi računari pojaviće se u prodaji na leto, a cene će biti objavljene na zvaničnoj promociji u martu.

Izvor: b92.net

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA