Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Razvoj Godson-a

Razvoj Godson-a

by Goran Mekić last modified Sep 01, 2008 09:28 AM
Kako kina napreduje u razvoju svog procesora

Prema prezentaciji informatičkog dela Kineske Akademije Nauka na Hot Chips konferenciji u utorak, treća generacija Godson-a (Dragon ili Loongson) se očekuje da do 2010 bude ugrađena u kineski petaflops računar. Novi Godson-3 će imati više jezgara. Inicijalno sastavljen od 4 Godson-2 čipa u procesorskoj jedinici opšte namene, GS464, ali se očekuju i višefunkcionalna jezgra (pod imenom GStera). Ahitektura će dozvoliti procesoru da bude deo (node) mesh-a gradeći tako jaču procesorsku jedinicu, bilo da su sastavljeni od GS464 ili GStera. Ovo sve više liči na "all-in-one" rešenje za kineske procesorke zahteve (server, desktop, laptop, ...). Dodaj malo ovde, eto ga server; ukloni malo tamo i dobija se nešto što se može koristiti kao jeftini desktop procesor.

Najveća promena u trećoj generaciji Godsona je da će postati blizak rođak x86 arhitekture implementacijom harverskog prevodioca za svoje MIPS jezgro. Novo jezgro će imati 200 dodatnih instrukcija da se nose sa ovim. Takođe, Godson-3 će se proizvoditi sa 4 jezgra, a kasnije sa 8. Frekvencije rada će biti, u početku, 1GHz, a kasnije 1.2GHz i imaće integrisan DDR2 kontroler. Ne postoje informacije o L2 kešu, ali kako se radi o 4 Godson-2 procesora na jednom čipu, pretpostavlja se da će imati 512kB keša po jezgru, kao i predak. Očekivana disipacija je 10W za 4 jezgardni procesor i 20W za 8 jezgarni.

Što se tiče čipseta, tu su stravi malo labave. Naime, kako je VIA najavila napuštanje biznisa sa čipsetovima, ostaje da se vidi ko će preuzeti ovu ulogu.

Izvor: theinquirer.net

Document Actions