Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / meka / Vesti / Rusija razmišlja o zameni za Windows?

Rusija razmišlja o zameni za Windows?

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 27.01.2009 09:32
Pingvini se ionako osećaju kod kuće na ruskoj zimi

Time bi trebalo da bude smanjena zavisnost Rusije od stranog softvera i ugovora o licenciranju, a novo rešenje otvorenog koda, najverovatnije izvedeno iz kombinacije GNU/Linux, trebalo bi da Rusiji omogući veći stepen prilagodljivosti, kao i veću kontrolu nad korišćenjem i pristupanjem novom operativnom sistemu.

Ovo nije prvi put da se u Rusiji razmišlja o velikoj distribuciji softvera otvorenog koda. Prema pisanju lista Russia Today, pilot programom kojim su obuhvaćena tri ruska regiona, trebalo bi da u školama Microsoftovi operativni sistemi budu zamenjeni alternativama zasnovanim na Linuxu. Sve ruske škole bi, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika trebalo da pređu na softver otvorenog koda do kraja ove godine.

Ukoliko dođe do razvoja ruske verzije operativnog sistema, zagovornici Linuxa bi time dobili značajnu podršku. Međutim, da li će time biti pobuđeno i veće prihvatanje operativnog sistema otvorenog koda u SAD? Ekonomska kriza bi mogla dodatno da ubrza taj proces. Inicijativi "Oslobodite pingvina" (Free the penguin), za što veće prihvatanje Linuxa u američkim akademskih institucijama, priključilo se, između septembra i decembra 2008. godine, više od 3000 škola - što znači da će u 29 saveznih država biti 20.000 novih računara sa operativnim sistemom otvorenog koda.

Izvor: b92.net

Artikelaktionen