Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / YouTube prešao na IPv6

YouTube prešao na IPv6

by Goran Mekić last modified Feb 04, 2010 11:54 AM
Iako nas trenutno ne dotiče, ovo je važna vest na duže staze

Upućeni posmatrači smatraju da je YouTube po svoj prilici dobio produkcionu podršku za protokol IPv6 i da se ovde ne radi samo o testovima sledeće generacije Internet Protokola.

„U četvrtak u podne po kalifornijskom vremenu uočili smo visok skok IPv6 saobraćaja za koji znamo da dolazi od Googlea“, izjavio je Martin Livaj, direktor za IPv6 strategiju kompanije Hurricane Electric, dobavljača internet usluga iz Frimonta koji upravlja jednom od najvećih mreža sa IPv6 okosnicom. „IPv6 saobraćaj podržavaju mnogi Googleovi centri za obradu podataka. Radi se o skoku 30:1, što znači da nam iz tih centara sada stiže trideset puta više IPv6 saobraćaja nego ranije.“

Livaj smatra da je ovo saobraćaj produkcionog kvaliteta, jer je ostao stalan i sledi uobičajene obrasce korišćenja čiji su uzročnici ljudi, a ne mašine.

Ovaj potez YouTubea je naišao na odobravanje pošto ukazuje na to da IPv6 počinje da dobija jači zamah koji je neophodan kako bi se zamenio postojeći komunikacioni protokol IPv4 koji koristi 32-bitne adrese i može da podrži oko 4,3 milijarde IP adresa (4.294.967.296). IPv6 je projektovan kao njegova nadogradnja. Koristi 128-bitno adresiranje i podržava toliko veliki broj internet adresa da tehnički neupućena lica teško mogu da ga shvate (2^128 odnosno 3,40282367 × 10^38). Možda će im biti nešto lakše kad čuju da zahvaljujući tome možemo računati na oko 67 triliona (67 x 10^18) adresa po kvadratnom centimetru površine naše planete. (Do ovog broja dolazi se tako što se površina Zemlje izračuna uzimajući da joj je prosečni poluprečnik 6371 km.)

Stručnjaci predviđaju da će IPv4 adrese biti iscrpljene u 2012 godini. Regionalni internet registri su krajem januara saopštili da je trenutno slobodno manje od 10% od ukupnog broja IPv4 adresa.

Pored povećanog broja adresa, IPv6 donosi i mnoga druga poboljšanja, kao što su ugrađen IPSec, multicast, sve adrese su javne, kao i mnoge druge pogodnosti.

Izvor: b92.net

Document Actions