Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / olujicz / Vesti / Amarok 2.0 je objavljen

Amarok 2.0 je objavljen

erstellt von Zoran Olujić zuletzt verändert: 11.12.2008 23:02
Nakon dve godine razvoja, programeri su ponosno najavili da je Amarok 2 stigao i da je taj dolazak tek početak

U svetu digitalnog upravljanja muzikom se mnogo promenilo od rođenja Amaroka pre četiri i po godine. Amarok 1 je uspostavio ugled za inovaciju, ali održavanje razvoja starog okvira je postalo teško kako je Amarok rastao, često u smerovima o kojima programeri nisu ni zamišljali. KDE4 donosi mnogo novih tehnologija i promena u dizajnu, pa je odlučeno da se iskoristi ova prilika za poboljšanje dizajna Amaroka. Programeri su razmišljali o tome kako najbolje oblikovati program koji će im omogućiti da ostanu na čelu digitalnog sveta muzike. Takođe je tražen i način da se Amarok razlikuje od drugih programa u sve zasićenijem tržištu programa za upravljanjem muzike. Da bi se postigao ovaj cilj uzeto je najbolje iz serije 1.x, a brainstorming-om je nađeno šta se još može učiniti kako bi se korisnicima korišćenje ovog programa moglo još unaprediti. A onda je počeo razvoj.

Sada, nakon dve godine razvoja, programeri su ponosno najavili da je Amarok 2 stigao i taj dolazak je tek početak.
Ova nova verzija donosi sa sobom mnogo promena:

  • U potpunosti redizajnirano korisničko okruženje
  • Integraciju za on-line usluge kao što su Magnatune, Jamendo, MP3tunes, Last.fm i Shoutcast
  • Generalna revizija skriptnog API-a i dodatka za podršku kako bi se omogućilo bolje uklapanje u Amarok
  • Migracija iz KDE 3 na KDE 4, i korištenje osnovnih tehnologija kao što su Solid, Phonom i Plasma

Korisničko okruženje je redizajnirano kako bi sadržalo informacije albuma kao i tekstove iz pesama i omogućeno Vam je da sami odlučite koje informacije želite videti dodajući applet-e. Novi popisi pesama, koji se nalazi sa strane, nude mogućnost da Amarok brine o Vašim pesmama na inteligentan način. A novo okruženje servisa omogućuje široku integraciju sa online uslugama kao što su Jamendo, Magnatune i Ampache. Nove mogućnosti se mogu lako dodati putem GetHotNewStuff u Amaroku ili sa sajta kde-apps.org. Konstantno se radi na novim apletima i skriptama i svi korisnici su dobrodošli da daju svoj doprinos sa svojim skriptama kako bi Amarok odgovarao njihovim potrebama. Migracija sa KDE 3 na KDE 4 je omogućila da se koriste tehnologije kao što su Plasma, Phonon i Solid koji Amarok čine lakšim za upotrebu i održavanje i spremnim za budućnost muzike na računaru i na Internetu. Ovo su samo neke od sjajnih novih osobina Amaroka 2, zato mu pružite šansu!

Važno je napomenuti da je Amarok 2.0 početak, ne kraj. S obzirom na velike promene, nisu još sve mogučnosti koje postoje u Amarok 1.4 i u Amarok 2. Mnoge od tih mogućnosti što nedostaju, kao što je filtriranje u popisu pesama, će se vratiti u narednim izdanjima. Ostale mogućnosti, kao što su vizualizacija i podrška za prenosne media uređaje, zahtevaju poboljšanja osnovne infrastrukture KDE-a. Oni će se vratiti kako se podrška u KDE4 bude poboljšavala. Neke mogućnosti, kao što je prozor plejera ili podrška za druge baze podataka sem MySQL, su uklonjene zbog nepremostivih problema u programiranju, ili se nisu uklopile u dizajn koji su programeri zamislili kako bi se Amarok razlikovao na zasićenom tržištu programa iste namene.

Amarok 2.0 je sada dostupan za sve popularne Linux distribucije. KDE4 je još uvek pod velikim razvojem posebno na Windows i Mac OS X, i Amarok 2 dostupan je kao "beta" verzija na tim platformama. U narednim mesecima, se očekuju redovne bugfix verzije u 2.0 seriji. Rad na raznim mogućnostima, kako starim tako i novim, će se nastaviti. Dakle, iako je Amarok 2 bio dugo putovanje za Amarok tim, za Vas, korisnike, to je tek početak!

Amarok putovanje je upravo počelo i svi su više nego dobro došli da se pridruže. Promene i poboljšanja ne bi bila moguća bez pomoći svih koji su doprineli ovom ambicioznom projektu u obliku koda, promocija, dokumentacije, donacija, i mnogo više. Programeri im se zahvljuju na tome.

Izvor: amarok.kde.org

Artikelaktionen