Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / olujicz / Vesti / Dostupan Dell sa Ubuntuom

Dostupan Dell sa Ubuntuom

by Zoran Olujić last modified Aug 07, 2008 09:25 PM
Na tržištu Srbije pojavio se jeftini Dell laptop sa preinstalim operativnim sistemom Ubuntu.

Do skora je ponuda prenosnih računara bila ograničena na modele sa preinstaliranim Windows OS-om i one sa FreeDOS-om koji su u osnovi bili namenjeni osobama koje nisu želele da plate licencu za Windows bez obzira na OS koji planiraju da instaliraj. S obzirom na situaciju na tržištu verovatno je preko 90% tako prodatih laptopa završilo sa ilegalnim Windowsom.

Od nedavno korisnici mogu odabrati i laptop sa preinstaliranim Ubuntu operativnim sistemom - Dell 500. Kompanija Dell od ranije sarađuje sa Canonicalom (autorom distribucije Ubuntu) i nudi modele sa preinstaliranim ovim operativnim sistemom, ali je ovo prvi put da je jedan takav model dostupan i kod nas.

Dell 500 dolazi sa Celeron M procesorom na 2 GHz, poseduje 1 GB DDR2 memorije, kao i hard disk od 120 GB. Zasnovan je na Intelovom 965GM čipsetu, koristi Intelov grafički čip X3100, a LCD ekran je dijagonale 15,4 inča i rezolucije 1280x800 piksela.

Za povezivanje koristi 56k modem, gigabitni Ethernet intefejs, Wi-Fi modul po standardu 802.11g, a poseduje i Bluetooth modul. Od konektora tu su VGA izlaz, tri USB porta, izlaz za slušalice, FireWire port i čitač memorijskih kartica. DVD rezač se praktično podrazumeva, kao i ExpressCard interfejs za proširivanje mogućnosti laptopa. (Na primer, dodavanjem kartice za 3G internet pristup.)

GNU/Linux distribucija Ubuntu je jedna od najpopularniji distribucija ovog operativnog sistema. Po Linux mapi Srbije kod nas je upotrebljava oko 45 odsto korisnika GNU/Linuxa. Kućnim i poslovnim korisnicima omogućava da u pouzdanom i okruženju bezbednom od virusa obavljaju sve osnovne zadatke: upotreba kancelarijskih aplikacija (OpenOffice), pristup internetu (Firefox) i provera elektronske pošte (Thunderbird), poseduje i planer sa rokovnikom, kalendarom i email podrškom (Evolution), a bez problema omogućava reprodukciju najpopularnijih audio i video formata.

Veliki broj dodatnih aplikacija, kompanija Canonical obezbeđuje kroz repozitorijume različitih softverskih paketa, a lokalnu podršku korisnicima Ubuntu operativnog sistema pruža LoCo Srbija preko domaćeg foruma.

Dell 500 sa Ubuntu OS-om i 3 godine garancije dostupan je u kompaniji List Computers po ceni nižoj od 30.000 dinara.


Izvor: www.b92.net

Document Actions