Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / olujicz / Vesti / KDE 4.1 je tu

KDE 4.1 je tu

by Zoran Olujić last modified Jul 29, 2008 06:48 PM
Konačno spreman za svakodnevno korišćenje

KDE 4.1 ja konačno objavljen za javnost danas, posle svih kontraverza od objavljivanja KDE 4.0.

KDE 4.1 paketi su dostupni za Kubuntu i još nekoliko drugih popularnih distribucija. Ukoliko još nema binarnih paketa za vašu distribuciju , možete kompajlirati softver iz dostupnih izvornih paketa. Live CD je takođe dostupan ukoliko želite da probate novi desktop pre nego što se odlučite za instalaciju.

Predstavljanje KDE 4 je obeležilo predstavljanje novog Plasma desktopa, koji omogućuje, na samo panel, već i dodatke (ili "plasmoid") koji proširuju desktop dalje. U KDE 4.1, jedna od najpoželjnijih novina u Plasmi je mogućnost korišćenja više panela, kao i podešavanje njihove veličine. Sada se panel može podešavati klikom na Plasma ikonu (podrazumevano je u desnom uglu panela), koja donosi veliki broj opcija za podešavanje panela. Ovde takođe možete i da promenite raspored sadržaja na panelu jednostavnim povlačenjem objekta vašim mišem na mesto koje želite.

Najkontraverznije reakcije za vreme razvoja KDE 4.1 dobila je izjava o uklanjanju ikona sa desktopa. Zapravo, desktop ikone u ovoj verziji postoje, samo se njima upravlja na drugačiji način. Ova verzija je predstavila plasmoid za pregledanje foldera ( eng. Folder View ), koji možete postaviti na desktop i na taj način videti sadržaj bilo kog direktorijuma na vašem desktopu. Većina distribucija se odlučila za podrazumevana podešavanja kojima se prikazuje sadržaj u desktop direktorijumu, ali vi više niste ograničeni da imate samo sadržaj desktop direktorijuma prikazan na desktopu, sada možete dodati više primeraka "Folder View" plasmoida, i da pri tome svaki od njih prikazuje dugi direktorijum.

KDE 4.1 takođe i izgleda lepše. Iako koristi istu temu kao i KDE 4.0, programeri su je unapredili mnogim sitnim podešavanjim. Desktop plasmoidi više nemaju extremno tanke granice, transparentni ( providni ) objekti izgledaju jasnije, KDE menadžer za prijavljivanje i uvodni ekran imaju novu temu, i prilagođena verzija Oxygen dekoracije prozora (nazvana Ozone) je uključena i bolje se uklapa. Plasma takođe ima svoje teme (nezavisno od KDE desktop teme) sa nekoliko različitih tama koje koje možete menajati po želji.

Podrazumevane application su iste kao i ranije, sa Konquerorom kao podrazumevani Web čitač, Dolphin kao fajl menadžer, Gwenview se brine za pregled slika, Kopete za komunikaciju sa vašim prijateljima, i JuK za slušanje muzike. Iako se čini da Konqueror ne nudi mogućnosti u istom nivou kao što Firefox i Opera to čine, to je ipak veoma solidna aplikacija. Iz KDE 3 po prvi put u KDE 4 se našao i Kontact, kao i KDE CD Player.

KDE 4.1 sada ima i minimalistični Dragon Player za gledanje video snimaka, pregled stabla direktorijuma i mogućnost korišćenja jezičaka ( tab ) u Dolphinu, zajedno sa nekoliko unapređenja u Gwenview.

Sa svim novim mogućnostima, mnogi će pomisliti da KDE 4 radi veom sporo, ali zapravo sve radi brzo i glatko, zajedno sa desktop efektima, i to na skromnom računaru sa 1.6GHz.

Sa druge strane...

Nisu sva unapređenja tako divna. Novi interfejs zahteva malo vremena za privikavanje. Takođe, korisnici Nvidia grafičkih karti i vlasničkih drajvera mogu primetiti usporenje prilikom menjanja veličine prozora ili pomeranja plasma dodataka.

I konačno, korisnicima će sigurno nedostajati Amarok 2.0 (jer on još nije završen), kao i KDE 4 verzija KnetworkManagera.

KDE tim je uspeo da učini KDE 4 potpuno funkcionalnim sa objavljivanjem verzije 4.1. Ipak neke KDE 3 mogućnosti i dalje treba da se portuju na KDE 4, iako će mnogi reći da ništa ne nedostaje. Programeri su uradili sjajan posao održavši obećanja.


Izvor: http://www.linux.com

Document Actions