Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / members / olujicz / Vesti / KDE 4.2

KDE 4.2

erstellt von Zoran Olujić zuletzt verändert: 29.01.2009 11:32
Odgovor je stigao, udahnite duboko.

KDE 4.2 kodnog imena "The answer" (odgovor) je zvanično objavljen godinu dana nakon KDE 4.0 i donosi nam mnogo toga novog u svetu slobodnog desktop okruženja. Po tvrdnjama KDE tima, ovo je prvo KDE4 izdanje koje je spremno za svakoga pa i one koji se i dalje čvrsto drže KDE3.x serije. Ovo znači da je krajnje vreme da mu date šansu ukoliko to već niste.

Šta je novo?

  • Kwin: KDE4 menadžer prozora je dobio nove efekte kao što su "Cube", "Sphere" i "Magic Lamp", dok su i stari takođe unapređeni.
  • Plasma: novi plasmoidi (Weather, Pastebin, Quick launcher... ), Folder view ja dobio mogućnost da se ponaša kao tradicionalni desktop sa ikonama, plasmoidi se mogu postaviti i na čuvar ekrana (eng. screen saver) , taskbar sada ima mogućnos grupisanja programa i prikazivanja u više redova, a tu je i podrška za Mac OS X dodatke i Google Gadžete.
  • Aplikacije: veliki broj aplikacija je unapređen, pa je tako Ark sada “pametniji” pri radu sa arhivama, Gwenview je dobio podrški za gif, dok Okular sada podržava i fax dokumenta, a tu su i nove igre Killbot, Bomber
  • PowerDevil je sada tu za sve one koji žele da im baterija na prenosnim računarima što duže traje

I još mnogo toga...

Mnogo detaljniji opis inovacija i unapređenja u KDE-u 4.2 možete naći ovde i ovde, ukoliko Vas zanima kako sada izgleda KDE 4.2, ovde možete pogledati slike.

Artikelaktionen