Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / olujicz / Vesti / Najavljen GNOME 3

Najavljen GNOME 3

by Zoran Olujić last modified Jul 21, 2008 09:00 AM
GNOME razvojni tim najavio je planove za izdavanje sledeće glavne iteracije open source desktop okruženja.

Plan nudi dugoročnu strategiju za kretanje GNOME razvoja unapred i definsanje budućih ciljeva za desktop. Put koji GNOME zajednica planira da pređe je donekle kompleksan. Kada je mogući predlog za GNOME 3 prvi put bio tema programera 2005 godine vladalo je raspoloženje da se radi na razvoju desktopa sa kompletno novom interakcionom paradigmom i novom vrstom korisničkog interfejsa.

Ova verzija je trebala među programerima da bude poznata kao ToPaZ, što bi bio kodni naziv na neki način za verziju 3.0. Iako ToPaZ nije naročito srdačno prigrljen od strane razvojne zajednce postigao je enormnu količinu ispitivanja od strane Linux entuzijasta koji su želeli da vide više inovacija kada je u pitanju desktop.

Ideja koja je stajala iza ToPaZ-a je bila fundamentalno van filozofije GNOME razvojne zajednice. Inkrementalizam je među vrednostima koje su bile definišuće za GNOME i jedan od glavnih faktora koji je doveo do popularnosti GNOME-a među komercijalnim Linux distributerima. GNOME programeri su zaključili da radikalno odstupanje od konvencionalnih desktop idioma ultimativno nije u najboljem interesu krajnjih korisnika.

Konsenzus je postignut u vidu zaključka da ciljevi u budućnosti treba da budu dostignuti korak po korak. Kroz minorne promene u izdanjima koja će se pojavljivati po konstantnom rasporedu ali koja neće biti GNOME 3.0. Glavne promene se izvode paraleleno sa GNOME razvojem i uobičajeno nisu integrisane u samo kruženje dok ne budu dokazane. Većina novih GNOME tehnologija je već usvojena makar od strane jednog ili dva distributera pre nego što je postala zvaničan deo desktop priče.

Shvatanje distributera je bilo jedan od faktora koji je evoluirao kada su novi moduli bili predlagani za uključivanje u GNOME. Proces je uvek izvođen sa najvećim stepenom pažnje da bi se minimizovalo remećenje doživljaja krajnjeg korisnika i neprijatnosti koje bi mogli da imaju programeri treće strane.

Uspeh ove strategije je bio demonstriran velikim brojem impresivnih elemenata infrastrukture koji su uobličeni u GNOME. Dobar primer je prelazak sa Bonobo komponentnog okvira na novi D-Bus interprocesni komunikacioni sistem. Ovaj glavni prelazak je postignut preko nekoliko izdanja bez ponovnog pisanja glavnog desktopa.

Iako je GNOME razvojna zajednica snažno posvećena održavanju razvojne strategije za desktop, pravila su nešto drugačija za GTK+, toolikt-a koji se koristi za izgradnju platforme. Programeri su u značajnoj meri bili frustrirani ograničenjima GTK+ i počeli su da procenjuju predloge za prevazilaženje njegovih slabosti i dodavanje modernih mogućnosti. U mesecima koji su prethodili ovogodišnjem GUADEC, pojedini GNOME programeri su počeli da iskazuju neslaganje sa opštim stanjem desktopa. Ovo je postalo očigledno na osnovu pojedinih programerskih blogova na kojima su oni iznosili svoja neslaganja, pa je bilo jasno da će ubrzo doći do bitnih promena u ovoj oblasti.

Ovo nezadovoljstvo je ipak imalo pozitivan obrt i kulminiralo je planom koji je predložen od GNOME razvojnog tima na GUADEC događaju. GNOME razvojna zajednica će dostići verziju 3.0 ali će to učiniti bez dovođenja krajnjih korisnika u probleme kao i bez raskida sa dugoročnom filozofijom inkrementalizma. Postojaće GNOME 3.0 ali neće biti nimalo nalik ToPaZ-u. I dalje se otvoreno mnogo detalja i kojima se treba diskutovati ali važna činjenica je da je naš predlog za razvoj verzije 3.0 ušao u proces diskutovanja.

On uključuje relativno gladak prelazak sa 2.x na 3.x i više je fokusiran i uključuje razvojne procese, dugoročne cikluse razvoja i drugo, naveo je jedan od saradnika ovog tima Lucas Rocha u svom blogu. Izdanje GNOME 2.30 koje će se prema sadašnjem rasporedu izdavanja pojaviti za oko godinu ipo dana će biti ono koje će programeri nazvati GNOME 3.0. Tokom ovog vremena GTK+ toolkit će proći kroz transformaciju i veliki deo desktop infrastrukture koja je u razvoju će biti zrelija – ovo uključuje Clutter, Valla, PolicyKit, PackageKit, GVFS, D-Conf i GTK+ WebKit port.

Izvor: itsvet.com

Document Actions