Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Gentoo/Exherbo / Bash completion

Bash completion

by Goran Mekić last modified Sep 07, 2007 03:00 PM
Kako da Linux kuca umesto Vas
Prvo što ćete morati da uradite je da ubacite "bash-completion" use fleg. Pametno je da je ovaj fleg globalan a ne samo za određene programe (želite bash-completion za sve programe a ne samo za poneke). Nakon toga morate reinstalirati sve pakete koji imaju ovaj use fleg:
# emerge -DuvaN world

ili

# paludis -i --dl-reinstall if-use-changed everything

Nakon ovoga treba da instalirate app-shell/bash-completion. Ovaj paket sadrži sve što je potrebno da bi bash-completion radio kako treba.

Pretpostavimo da je program koji želite da ima bash-completion svn (deo dev-util/subversion paketa). Nakon što instalirate dev-util/subversion, potrebno je omogućiti bash-completion. To se postiže sledećom komandom:

# eselect bashcomp enable subversion

Nakon toga, svn komanda (i svi programi iz dev-util/subversion paketa) će postati malo lakša za kucanje. Recimo, ako otkucate "svn co --u" i pritisnete Tab taster, bash će automatski kompletirati komandu u "svn co --username".

Ono što ćete takođe poželeti je da omogućite bash-completion za svaki program koji to podržava. Sledeća komanda će izlistati sve programe/pakete koji su instalirani sa podrškom za bash-completion:

# eselect bashcomp list

I, konačno, uključite podršku za bash-completion za sve programe koji su izlistani kako je to pokazano sa eselect naredbom. Jedino što Vas deli od bash-completion pogodnosti su sledeće stvari. U /etc/profile.d/local.sh ubacite:

[[ -f /etc/profile.d/bash-completion ]] && source /etc/profile.d/bash-completion

Ako želite da bash-completion odmah proradi, pokrenite:

# source /etc/profile

Document Actions