Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Gentoo/Exherbo / Održavanje konzistentnosti linkovanih programa

Održavanje konzistentnosti linkovanih programa

by Goran Mekić last modified Jul 08, 2007 06:27 PM
Ponekad update zna da zada malu glavobolju. Evo kako je rešiti

Ako ste ikada, recimo, update-ovali gtk+ tako da Vam se, recimo, firefox kasnije bunio kako je verzija gtk+ pogrešna, ili čak ne može da nađe linkovanu biblioteku, znate o čemu govorim. Problem kod jednostavnog update-a je što nikako ne možete znati (ni Vi, niti računar) da li je nekom programu potrebna reinstalacija zbog promene verzije nekog paketa od koga on zavisi. Ono što Vam rešava ovaj problem je revdep-rebuild. Ova skripta se nalazi u paketu gentoolkit i nalazi sve fajlove koji su dinamički linkovani sa bibliotekama koje nisu više na sistemu, pronalazi kojim paketima ti fajlovi pripadaju i reinstalira date pakete. Korišćenje je veoma jednostavno:

# revdep-rebuild

Moguće je da ova skripta ne odradi posao jer je .ebuild nekog paketa invalidan ili iz sličnih tehničkih razloga. Ako Vam se ovo desi, probajte da pokrenete instalaciju dotičnog paketa ručno.


Ono što je pametno za prihvatiti kao praksu je da nakon svakog update-a paketa na sistemu uradite revdep-rebuild. Vreme potrebno da ova skripta izvrši popravku u mnogome zavisi od toga koji paket menadžer koristite (emerge ili paludis) i koji paketi su u pitanju.

Document Actions