Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Konvertovanje muzike u ogg pomoću konzole

Konvertovanje muzike u ogg pomoću konzole

by BaneZ — last modified Nov 21, 2005 02:37 AM

Ogg je patent-free kodek za kompresovanje muzike. On je loosy kodek, što znači da dolazi do određenih gubitaka prilikom kompresovanja muzike, ali su oni (na sreću) uglavnom nečujni za ljusko uho.... Ogg zvuči bolje od mp3-ja, što je potvrđeno i raznim testovima na internetu. Na adresi www.vorbis.com možete naći više informacija. Kako sve ovo radi? Vorbis koristi VBR tehnologiju za kompresovanje audio fajla, mada je moguće podesiti i CBR. Kod podešavanja kvaliteta izlaznog fajla, podešavanje nije određeno u kb/s, kao što je to slučaj kod mp3-ja već brojevima od 1 do 10 gde je jedinica najlošiji kvalitet, a desetka najbolji. Trojka je negde oko 96 kb/s i daje odlične rezultate, pogotovo ako ste ograničeni prostorom. Petica je oko 160 kb/s, šestica oko 192 kb/s. Šestica daje odlične rezultate, ukoliko vam prostor ne predstavlja problem....
Pretpostavimo da imate wav fajlove u određenom direktorijumu.... Znači uđete u taj direktorijum, a najlakši način da dobijete ogg fajl je:

oggenc -q 6 pesma.wav

Ovim ćete u istom direktorijumu dobiti fajl pesma.ogg. Naravno kvalitet kompresije se može menjati promenom broja (umesto 6 stavite broj od 1 do 10). Ukoliko želite da promenite ime pesme, to možete uraditi komandom:

oggenc -q 6 staroime.wav -o novoime.ogg

To je najlakši način da se dobiju kvalitetni ogg fajlovi.... Enkodovane fajlove možete preslušati i direkno iz konzole naredbom: play pesma.ogg, ili još bolje naredbom ogg123 pesma.ogg.

Uživajte u HQ audio fajlovima!

Document Actions