Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Zaboravljena šifra

Zaboravljena šifra

by milobit last modified Jul 02, 2008 11:47 AM

Da li Vam se desilo da zaboravite Vašu sifru (password) za logovanje na Linux, i da ne možete da pristupite sistemu? U tom slučaju će Vam pomoći ovo upustvo.

Bitno je da razlikujemo dva slučaja gubljenja šifre. Prvi je ako izgubimo šifru običnog korisnika na sistemu, sto znači da još uvek imamo šifru root-a. U tom slučaju možete da se ulogujete kao root i sa naredbom passwd da promenite vašu šifru.

bash-3.00# passwd login_korisnika

Komplikovanije postaje kad shvatite da ste zaboravili root šifru. Pošto se sistem u radu štiti od raznih upada na sistem, moramo kao prvo da ga ugasimo, što znači da nam u svakom slučaju treba fiziki pristup mašini. Najlakši način da se ugasi mašina je preko tastature sa takozvanim "vrućim restarom" kombinacijom tastera Ctrl-Alt-Del (držite pritisnuta oba tastera Crlt+Alt i onda još pritisnite taster Del).

Kada se na ekranu pojavi saopštenje Rebooting... ugasiti računar, u slučaju da i posle zahvata na tastaturi računar neće da krene da "spušta" sistem morate pristupiti brutalnoj metodi isključivanja na on/off taster. Samo da napomenem da pri takvom isključivanju postoji mogućnost da se podaci na hard disku oštete ili trajno izgube.

Ok, pošto smo uspeli da savladamo muke sa gašenjem računara sad je opet na redu da ga ponovo upalimo. :o)

Ako Vam je boot manager LILO, pri njegovom pokazivanju pritisnite kombinaciju Shift-, Crtl- ili Alt-taster.

Ako Vam LILO nije sakriven onda možete ovaj zahvat da prekočite. U slučaju da hočete LILO prompt da sakrijete to možete jednostavno da uradite tako što će te editovati lilo.conf datoteku koja se nalazi u /etc direktorijumu na sistemu, i na početku datoteke ispred prompt naredbe staviti znak # !!! Zatim memorisati lilo.conf i potom pokrenuti /sbin/lilo kako bi se LILO ponovo aktuelizirao. Pri ponovnom startovanju sistema linux će direktno da startuje sistem i LILO Prompt neće biti prikazan.

Kada smo dobili LILO Prompt jednostavno ukucamo sledeće:

LILO: Linux init=/bin/bash

Pošto smo potvrdili taster enter linux bi trebalo da počne da boot-uje. Boot-ovanje linux-a neće biti kao u normalnim slučajevima da vidimo boot-skripte nego ćemo odmah dobiti Shell. Zbog toga nećemo imati ništa na sistemu, znači nećemo imati podeseno lokalno okruženje, iz toga sledi da je aktivirana samo engleska tastatura. Ukucajte sledeće komande u Shell-u:

bash-3.00# mount -o remount,rw /
bash-3.00# passwd
bash-3.00# sync
bash-3.00# mount -o remount,ro /

Sa prvom komandom će biti omogućeno da možemo da pišemo po root disku. Nakon toga sa naredbom passwd stavljamo novi password. Pošto smo rekli da na sistemu nema nikakvih aktivnosti što znači da ne funktcionisu nikavi demoni, keš diska neće biti automacki upisan na disk, zbog toga moramo sa naredbom sync to ručno da uradimo. Kada smo to uradili vraćamo modus read only (samo čitanja) disku. Za kraj treba da restartujemo sistem.

U slučaju da ne koristite lilo, startujte sistem sa jedne boot diskete i ostatak postupka je identičan.

I za kraj da rezimiramo što se tiče sigurnosti: U slučaju da neko ima fizički pristup mašini (bilo koji operativni sistem da je upitanju) može se uvek provaliti u sistem. U najgorem slučaju mašina može da se otvori i da se izvadi hard disk.

Document Actions

Filed under: