Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Uputstva / Opšte / Dodavanje MySQL korisnika

Dodavanje MySQL korisnika

аутор: Nikola Kotur Последња измена 22:34 04.05.2006.
Kratko i jednostavno uputstvo za dodavanje MySQL korisnika.
Kao što znate, MySQL korisnici nisu isto što i sistemski korisnici. MySQL drži posebnu listu korisnika koji imaju pravo čitanja, pisanja, pristupa, itd određenim bazama podataka.

Vrlo je bitno da za svaku bazu podataka definišete korisnika sa posebnom lozinkom. Zašto? Pa, najvažnije, osiguraćete se od napada koji su poznati pod imenom SQL-injection i koji su vrlo česti. Zamislite da sve baze koristite kao root MySQL korisnik i da neko otkrije grešku u CMS softveru kojeg koristite pa proturi sledeću komandu "drop database mysql". MySQL neće hteti da radi bez te baze, i eto propasti.

Evo kako se dodeljuju korisnici u MySQL-u. Pretpostavimo da postoji baza podataka koja se zove "mojabaza". Da biste dozvolili korisniku "pera" sa lozinkom "genije" da može da vrši sve što hoće na toj bazi, samo kao root MySQL korisnik unesite sledeću komandu:
GRANT ALL ON mojabaza.* TO 'pera'@'localhost' IDENTIFIED BY 'genije';
MySQL komande ne morate da unosite velikim slovima, ali ja volim da ih tako označavam.

Ovaj gore slučaj se odnosi kada je baza na istom računaru kao i Apache web server koji će izvršavati skripte koje ga koriste. Ukoliko su u pitanju različite mašine, komanda je malkice drugačija:
GRANT ALL ON mojabaza.* TO 'pera'@'%' IDENTIFIED BY 'genije';
Ovo će dozvoliti tom korisniku da pristupa sa bilo kojeg računara na mreži.

Ograničavanje pristupa baš sa određene mašine vam ostavaljam kao domaći zadatak :)

Važna napomena: MySQL korisnici nemaju nikakve veze sa sistemskim korisnicima. Ukoliko dodajte MySQL korisnika pod imenom pera, onda takav uopšte ne mora da se nalazi kao regularan GNU/Linux korisnik. Može, ali ne mora. MySQL uopšte neće proveravati da li postoji, niti će ga biti briga. Ovo je totalno odvojeno. Takođe, root korisnik za MySQL nije root korisnik na mašini.

Дејства на документ

« aвгуст 2022 »
aвгуст
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA