Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / IE pod Linuxom

IE pod Linuxom

by Bojan Delić last modified Nov 14, 2006 02:27 AM
Da li ste ikada naleteli na stranicu na internetu koja zahteva da imate instaliran Microsoft Internet Explorer da bi mogli da joj pristupite? Od sad će ovakve strane moći da posećuju i Linux korisninci...

Postoji mnogo kvalitetnih browsera koji rade po Linux-om bez problema, međutim jedna od prvih stvari koje su mi zasmetale je nedostatak Internet Explorera. Ne zbog toga što volim da ga koristim već zbog gluposti webmaser-a kada naprave sajt koji zahteva ActiveX kontrole. Nažalost jedan od takvih sajtove je i sajt banke čiji sam deponent i da bih mogao da koristim uslugu elektronskog bankarstva morao sam da koristim IE.


Pre nego što počnete potrebno je da imate instalirane wine i cabextract. Zatim je potrebno da skinete sa interneta program IE 4 Linux i instalirate ga:

wget http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/ies4linux-latest.tar.gz
tar zxvf ies4linux-latest.tar.gz
cd ies4linux-*
./ies4linux


Instaler će vas pitati par pitanja i insatalirati ie5, ie5.5 i ie6.

NAPOMENA: Nikako nemojte pokretati installer kao root!

NAPOMENA2: Kad installer dobije sve potrebne podatke od Vas zatražiće da skine nekoliko fajlova sa interneta sa microsoft-ovog sajta.


IE pokrećete klikom na ikone na desktopu (ukoliko ste rekli installer-u da ih napravi).Sad ćemo da nateramo IE da ispravno prikazuje sajtove koji koriste ActiveX. Prvo moramo da smanjimo nivo sigurnosti na internetu (da bi koristili ActiveX to i na Windowsu morate da uradite). Dakle u Internet Exploreru u Tools -> Internet Options -> Security postavite sigurnost na Low u Internet delu. Sad je potrebno da nabavite Windows-ov dll fajl. Ukoliko imate instaliran windows na drugoj particiji ili drugom računaru pronađite fajl C:\Windows\system32\mfc40.dll i kopirajte ga u ~/.ies4linux/ie6/drive_c/windows/system. I konačno je potrebno da kažemo wine-u da koristi daj dll. Napravite fajl ~/.ies4linux/ie6/config i u njega unesite sledeći sadžaj:

; default for all other dlls
"*" = "builtin, native"

To je to... Sada imate još jedan više razlog da se otarasite Windowsa...Home Site: http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page

Document Actions