Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Kako instalirati YaBB forum i modove

Kako instalirati YaBB forum i modove

by Goran Mekić last modified May 19, 2007 06:21 PM
Kako je uputsvo na zvaničnom sajtu poprilično kriptično, evo onoga što sam ja skontao

Forum

Pre početka

Kao prvo, morati skinuti YaBB sa zvaničnog sajta. Napravite direktorijum forum u vašem htdocs direktorijumu (npr, Gentoo koristi /var/www/localhost/htdocs, Slackvare /var/www/htdocs) i yabb2 u cgi direktorijumu. Ove da biste saznali tačne putanje, moraćete ih potražiti u konfiguracionom fajlu Vašeg web servera. U nastavku uputsva će se ovi direktorijumi označavati sa htdocs i cgi-bin.

Druga stvar koju morate podesiti je perl cgi podrška. Kako se to radi, pogledajte u ovom uputstvu.


Kopiranje i podešavanje fajlova

Ako kojim slučajem koristite Gentoo distribuciju, sve što je meni bilo potrebno za instalaciju foruma sam stavio na Gentoo bugzilla-u. Ako i ne koristite tu distribuciju, biće Vam korisni fajlovi koji se tamo nalaze. Ostatak uputsva je za distribucije koje nisu bazirane na Gentoo-u.


Kada skinite zip fajl, otpakujte ga u neki privremeni direktorijum. Nakon toga ćete, između ostalih, dobiti 2 direktorijuma sa nazivima cgi-bin i public_html. U cgi-bin ćete naći yabb2 direktorijum koji treba da prekopirate u Vaš cgi-bin. U public_html postoji yabbfiles direktorijum. Sadržaj ovog direktorijuma, ali ne i sam direktorijum prekopirajte u htdocs. Preostalo je da podesite dozvole fajlova. Kako je ovo pomalo previše posla da biste to radili ručno, koristite ovu skriptu. Pre nego što je pokrenete, editujte je i izmenite putanje za HTDOCS_DIR i CGI_DIR. Podrazumevano je da se nalazite u / kada pokrećete skriptu. Posle toga prekopirajte ovaj fajl u yabb2 pod cgi-bin direktorijumom. To su neke podrazumevane vrednosti koje, najverovatnije, nisu ispravne za Vas. Naime, svi URL-ovi pokazuju na localhost. To morate promeniti na sledeći način. Pretpostavljajući da ste podesili Vaš web server i da je on na istoj mašini sa koje mu pristupate, treba da odete na lokaciju http://localhost/cgi-bin/yabb2/Setup.pl. Dobićete stranicu za podešavanje Vaše instalacije foruma. Izmenite ih prema Vašim postavkama i trebali biste da imate funkcionalan forum.
Modovi

Zvanično objašnjenje za ručno instaliranje modova je poprilično konfuzno, iako je stvar poprilično jednostavna. Naime, kad god skinete neki mod, treba da prekopirate sadržaj cgi-bin/yabb2 direktorijuma iz moda koji ste skinuli u Vaš cgi-bin. Isto važi za public_html/yabbfiles/* (sadržaj, a ne sam direktorijum, ide u htdocs/forum). Svaki mod dolazi sa .mod fajlom. On opisuje šta treba da uradite, pored kopiranja, da bi Vaš mod proradio i to na sledeći način. Postoji nekoliko tagova koji opisuju fajl, mesto u tom fajlu i način na koji treba izvesti izmenu. Recimo, postoje tagovi <edit file>, koji govori koji fajl treba izmeniti, <search> koji govori gde u fajlu treba da se nalazite da biste izvršili izmenu, <add before> koji govori šta treba da ubacite iza linije opisane u <search> tagu (slična stvar za <add after>) i <replace> koja govori čime treba zameniti sadržaj <search> taga. Protrčite kroz sve fajlove koji su u <edit file> tagovima, odradite potrebne izmene i Vaš mod treba da bude izlistan u Administratorskom delu foruma pod "Installed Mods". Za sada, svaki mod na koji sam ja naišao je bio jednostavan za instalaciju, baš kao što sam opisao, osim što u nekim slučajevima treba izvršiti mnogo izmena. Nadam se da Vam je ovo uputstvo bilo od pomoći!

Document Actions