Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Kloniranje hdd-a i particija

Kloniranje hdd-a i particija

by Dušan Vodopivec last modified Aug 19, 2008 09:55 AM
Kloniranje hdd-a i particija pomocu tty GNU/Linux-a live cd-a

Kloniranje možete uraditi pomoću nekog specijalizovanog alata (gparted ili sl.) ili "ručno". Bez obzira na nacin, potreban Vam je neki linux live CD/USB. Tema ovog teksta je ipak drugi, odnosno "ručni" nacin. Za ovu proceduru poslužiće bilo koja live distribucija koja u sebi ima potrebne alate: tar, mkfs.*, grub,...

Posto "ručna" metoda zahteva rad u konzoli, preporuka je da se za tu namenu iskoristi tty GNU/Linux. Naime, isti u sebi ima sve potrebne alate, ne podize graficki interfejs, automatski montira particije R/W,... Kao slag na tortu, isti ima kompletan i graficki i konzolni gparted. Pa sad, ko voli "ovako ili onako", neka izvoli. Uostalom, zamišljen je i napravljen baš za ovakve administrativne situacije. Posle podizanja sistema sa CD-a (i logovanja kao root bez lozinke), hard diskovi sa ext*, fat i ntfs particijama će se pojaviti u /mnt pod dev imenima, tj: hda1, hdb3, sda1, sdg2 i sl. Kao primer vezaćemo se za slučaj u kojem je particija koja se klonira hda1 sa ext3 fajl sistemom, a hard disk na koji treba da se preslika je hdb, tj. destinaciona particija je hdb1.

  1. Particionisanje i formatiranje
  2. Kopiranje

  3. Grub


Particionisanje i formatiranje

Na samom početku imamo dva slučaja destinacionog hard diska:

  • destinacioni disk ima particije sa nekim od fajl sistema (ext*, reiser, ...)
  • destinacioni disk nema particije.


Destinacioni disk ima particije

U ovom slučaju particija će se pojaviti u /mnt direktorijumu kao hdb1. Ako je njena veličina i fajl sistem tačno ono što nam treba, može se preći na kopiranje podataka. Ako nam njena veličina ili fajl sistem ne odgovara, prvo je moramo demontirati:

# umount -v /mnt/hdb1

pa tek onda preci na brisanje particija, a potom...


destinacioni disk nema particije

Za particioniranje su na raspolaganju cfdisk, fdisk ili sfdisk, odnosno:

# cfdisk [options] /dev/hdb

ili

# fdisk [options] /dev/hdb

ili

# sfdisk [options] /dev/hdb

Bez obzira koji će se od njih koristiti, bitno je da se posle kreiranja particija butabilna particija markira boot flegom!

Posle kreiranja svih potrebnih particija iste treba formatirati:

# mkfs.ext3 [options] /dev/hdb1

i montirati:

# mkdir /mnt/hdb1

(Ako je hdb u startu već imao particije, tada ovaj direktorijum hdb1 već postoji.)

# mount -v -t auto /dev/hdb1 /mnt/hdb1


Kopiranje

Da bi se fajlovi preneli tacno sa svim svojim pravima i vlasništvom, najbolje je koristiti tar komandu:

# cd /mnt/hda1
# tar -cf - . --numeric-owner | (cd /mnt/hdb1; tar -xvf -;)

i čekati, čekati, ček...

U međuvremenu, malo elaboriranja... Prvi deo (do "|") kreira <tar -c> arhivu "na terminalu" <f -> od sadržaja tekuceg direktorijuma <.> sa vlasništvom fajlova u numerickom obliku <--numeric-owner> i sve to prosledjuje <|> komandama u zagradi <( cd /mnt/hdb1; tar -xvf -; )>. Drugi deo (od "|") se sastoji od dve komande unutar malih zagrada. Prvo se prelazi na destinacionu particiju <cd /mnt/hdb1;> na koju se raspakuje <tar -xv> kreirana arhiva <f -;> ( tj. <tar -xvf -;> ). Znak "<;>" predstavlja taster Enter.

Što se tice opcije --numeric-owner, ona je bitna zbog pravilnog prenosa vlasništva (user:group) fajlova. Naime, svaki user (group) je predstavljen kombinacijom user+broj (group+broj). Ta kombinacija ne mora biti ista na sistemu koji se kopira i na live sistemu sa CD-a. Npr., u tty GNU/Linux user logcheck ima broj 112, dok na drugom sistemu može biti neki drugi broj. Stoga je pri kopiranju najsigurnije fajlove i direktorijume kopirati sa samo numeričkim vlasnistvom. Posle podizanja tako iskopiranog sistema uz svaki broj će se "automatski dodati" username/groupname u zavisnosti kako je definisano u /etc/passwd i /etc/group.


Grub

Za kraj je ostalo samo da se "ugradi" boot manager, u ovom slucaju grub.

VAZNO: Pre nego što se počne bilo kakav rad sa grub-om, hard disk se mora zakačiti tacno za onaj kabel sa kojeg sistem treba da se butuje.

Npr. ako sistem treba da se podigne sa hda1, tada:

# halt

Po gašenju računara disk koji smo klonirali možete "otkačiti", a na njegovo mesto premestiti disk na kojem su prebaceni podaci. U našem slučaju to znači da će disk koji je do sada bio hdb, sada biti hda. Naravno, ovo se moglo uraditi na samom početku cele procedure, tj. klonirati hdb na hda, ali kada to vec nismo tada uradili moraćemo sada. ;) Zašto je ovo bitno, odgovor se moze potražiti u grub-ovoj dokumentaciji.

Posle podizanja racunara sa CD-a, novokreirana particija/e će biti automatski R/W montirana, tako da se može odmah krenuti sa grub-om.

# grub

Setovanje grub-ove particije sa /boot direktorijumom:

grub> root (hd0,0)

Instaliranje grub-ovog boot loader-a u MBR:

grub> setup (hd0)

Izlaz:

grub> quit

I to bi bilo to.

Grub diskove i particije "broji" od nule, tj, prvi disk/particija je 0, drugi je 1,... Npr, hd0,1 oznacava drugu (1) particiju na prvom (0) disku, što na dev "jeziku" znaci hda2. Ako ste skinuli DVD verziju tty-a, tada u drugoj kozoli mozete pogledati kompletnu dokumentaciju za grub:

# elinks /usr/share/doc/grub-doc/html/grub.html

Ostalo je samo da restartujete sistem:

# reboot

Document Actions