Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Oslobađanje SSD diska na netbook-ovima

Oslobađanje SSD diska na netbook-ovima

by Gavrilo Prodanovic last modified Mar 18, 2011 11:27 AM
Ovo je upustvo koje govori kako da oslobodite prostor na SSD diskovima, a da ne izbrisete ni jedan paket. Dosta lep nacin za dosta programa na malenom SSD disku ;)

Sasvim je moguće da imate netbook sa SSD diskom i neku Linux distribuciju. Vjerovatno ste u toku instalacija stavili Vaš SSD disk kao / (root), a Vaš veći HDD kao /home. Radi lijepo sve, ali ima jedna boljka. Hoćete da instališete neke programe. Imaćete sasvim dovoljno prostrora za njih ako su manji do 50 MB. Ali šta ako hoćete neke veće pakete od 300 MB? Verovatno bi brzo popunili čitav SSD, pogotovo ako hoćete da imate i neke igrice da se imate igrati kada čekate voz, a nigdje nema bežičnog interneta. Ali na sreću ima načina kako da rasteretite SSD. Možete napraviti posebnu patriciju od 20 GB i nju montirati na /usr/ pošto tu leži većina fajlova. Eee, ali vi nemate slobodne patricije za takvo nešto pošto ste Hard Disk čitav ispatrisionisali za /home (zato ja uvek drzim rezerve 30 GB neptatricionisano:D ). Na sreću postoji još načina da se resite tih problema. Možete izbrisati program Open Office, koje verovatno nikada ne koristite, i neke zameniti sa lakšim interfejsom ružnijim varijantama, ali ni sa tim ne dobijate praktično ništa. Postoji još jedan način koji sam ja primjenio na svom netbook-u. Da napravite neki folder u većoj patriciji i da u njega kopirate fajlove aplikacija i onda ih linkujete na njihovim starim mjestima. Dosta praktičan i zanimljiv način.

Prvo će vam trebati jedna moja skripta koja će olakšati posao link-many.sh. Ona će da premjesti fajlove uredno za vas i linkuje ih na njihovom starom mjestu.

Možete je preuzeti ovde: link-many.sh

Ukratko: skripta čita fajlove iz liste, premešta ih u određen direktorijum i linkuje na starom mestu, pri tome da u direktorijumu gde premešta pravi stablo direktorijuma slično stablu originala recimo da fajlove premeštamo u /home/sys/, za fajl /bin/bash će prvo da napravi direktorijum /home/sys/bin/ i tek u njega da premesti fajl bash.

SADA da počnemo sa radom. Prvo treba da odlučimo koje ćemo pakete tako da linkujemo. Ja sam izabrao hedgewars i xmoto. Za početak ćemo trebati naći sve instalisane fajlova paketa. To možete uraditi sa mnogim alatima u zavisnosti od vaše distribucije, a za primer evo Synaptic:

-Pronađite instalisani paket koji hoćete linkvati -> na njega desni klik pa properties -> izaberite karticu Files

ili lakše ovako dpkg -L <ime_paketa>  //To je za Debianolike distroe, a za druge neznam pošto ih nisam koristio previše ;)

-Kopirajte sve fajlove u vaš omiljeni text editor i sačuvajte kao lista.txt

 

NOTE: često postoje paketi kao hedgewars-data. U njima se nalazi većina instalisanih fajlova pa su oni samo potrebni da se linkuju dok paket hedgewars ne morate dirate

-Skinite skriptu: wget http://lugons.org/Members/LordDVG/shell-skripte/link-many.sh

-I dadnite joj da se može izvršavati: chmod +x link-many.sh

-Iz već prije napravljenog fajla treba izbaciti neke putanje ako postoje kao /etc/* /usr/share/doc/* u kojima se nalaze maleni fajlovi kao konfiguraciono ili man stranice, to možete uraditi ovako: egrep '/etc|/usr/share/doc' lista.txt > lista1.txt

-Ostaje još samo da odredite folder gde ćete da smjestite fajlove. Moja preporuka je /home/sys ;)

-Pozovite skriptu kao root: sudo ./link-many.sh -v -l lista1 -t /home/sys/

Opcija -v znači da prikazuje putanju svakog fajla koju kopira; -l lista1 lokaciju liste fajlova; i -t /home/sys/ ciljni direktorijum gde će fajlovi biti premešteni

I na kraju možete da pozovete df -h da vidite koliko ste oslobodili / , a zauzeli /home ;)

 

 NOTE: za korisnike Dibianikolikih sistema možete napraviti folder /home/sys/var/cache/apt/archives/, kopirati sve iz foldera /var/cache/apt/archives/ u /home/sys/var/cache/apt/archives/, izbrisati folder /var/cache/apt/archives/ i linkovati /home/sys/var/cache/apt/archives/ na /var/cache/apt/archives/, veliko oslobađanje prostora :D.

NOTE: Pazite da nebi pozvali skriptu ovako ./link-many.sh -l lista -t /home/, jer će to možda napraviti veliku zbrku, u home folderu. Moguće da neki programi poslije linkovanja neće raditi kao što kod mene nije hteo OpenOffice, ali se to lako da popraviti reinstalacijom ;). Uvijek svoje liste koje ste koristili za linkovanje negde sačuvajte, najbolje u /home/sys/, mogu zatrebati. Ako nađete neki bug u skripti obavijestite me na mail.gavrilo@gmail.com, ako ste voljni.

Eto moje prvo upustvo za lugons, napisano od mene lično :)

Document Actions