Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Podešavanje konekcije preko pppoe

Podešavanje konekcije preko pppoe

by Goran Mekić last modified Oct 11, 2006 08:58 AM
Imate ADSL, cablovski ili bilo koji drugi ethernet modem? Evo malo pomoći kako se popeti na net.

Ono što vam treba od softvera je:

 • Linux iz 2.6 serije (mogu da se kladim da ste pogodili da vam ovo treba :))
 • Rp-pppoe (ovime se konektujemo na net)


Šta je rp-pppoe i čemu to uopšte?
rp-pppoe je skraćenica za Roaring Penguin - Point to Point Protocol Over Ethernet. Uh! Ovo će biti teško za zapamtiti, zar ne? Pa da budem iskren, ne treba da pamtite šta je da biste ga podesili, a i uvek ćemo koristiti skraćenicu. Čemu on služi? Za konektovanje na vaš Internet provajder preko ethernet modema. Istorijski, pppd se koristio za dial-up modeme. Kako je protokol dial-up i ADSL konektovanja sličan (nemojte ovo shvatiti bukvalno jer ima bitnih razlika), pppd se i ovde koristi sa malim izmenama.


Zašto sve ovo radimo?
Jedna od dobrih stvari pppoe konekcije je da je možete podesiti da ne puca (uslovno rečeno). Naime, ako postavite DEMAND na "no" i CONNECT_TIMEOUT na nulu, pppoe će neprestano pokušavati da se konektuje, čak i kad je konfiguracija pogrešna. Jednom kada podesite parametre kako treba, konekcija će vam ostajati živi i kad server provajdera prekine vezu (pppoe je ponovo uspostavlja automatski).


Podešavanje kernela:
Ne bi bilo loše ako biste našli konfiguraciju kernela koja vam trenutno radi. Recimo, na mom sistemu je to obično fajl /boot/config (doduše, on je link na config-*verzija kernela*, ali to ne treba da vas zbuni). Opet, raspitajte se u slučaju problema. Uđite u direktorijum /usr/src/linux-*verzija kernela*. Otkucajte make menucofnig. Pojaviće vam se meni po kome možete da šetate strelicama, oznaćavate sa razmaknicom i ulazite u podmenije sa tipkom Enter. Učitajte staru konfiguraciju kernela tako što ćete otići na Load an Alternate Configuration File i u polju za unos uneti putanju stare konfiguracije kernela. Na ovo ćemo dodati potrebne stvari za pppoe. Ovo su opcije koje treba dodatno da uključite:

 • Device Drivers
  • Network device support
   • <M> PPP (point-to-point protocol) support
   • <M> PPP support for async serial ports (NEW)
   • <M> PPP Deflate compression
   • <M> PPP BSD-Compress compression (NEW)
   • <M> PPP over Ethernet (EXPERIMENTAL) (NEW)

Jedina stvar koja ovde nedostaje do potpune konfiguracije je krajver za vašu mrežnu karticu. Kako njih ima bukvalno na stotine, moraćete sami otkriti koji drajver odgovara vašoj kartici.

Nakon ovoga, otkucajte make all modules_install install, što će iskompajlirati vaš kernel i module kao i instalirati iste. Da biste završili ovaj korak, konfigurišite i pokrenite lilo tako da u listi imate i stari kernel ako koristite ovaj boot manager (za grub nisu potrebne nikakve izmene). Ukucajte reboot i boot-ujte linux držeći palčeve :). Ako ovo prođe bez problema, ostatak će ići glatko.Konfigurisanje rp-pppoe
Ovaj deo je lagan. Sve što treba da uradite je da pokrenete pppoe-setup i unesete informacije koje budu tražene od vas. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da za DNS servere unesete server kako bi vam se DNS serveri ažurirali svaki put kada se konektujete (pod uslovom da vaš ISP prosleđuje ovu informaciju ili da vi nemate svoj DNS server). Ostaje da dodate opcije koje su pomenute ranije u tekstu (DEMAND i CONNECT_TIMEOUT) kako ne biste razmišljali o konekciji. Kad ovo završite, možete se konektovati na net sa komandom pppoe-start. Ako posedujete omanju mrežu, ono što vam fali za deljenje Internet konecije je podešavanje IPTables-a, ali to je već druga priča.


Primer /etc/ppp/pppoe.conf fajla:

ETH='eth1'
USER='korisnik@isp'
DEMAND=no
DNSTYPE=SERVER
PEERDNS=no
DNS1=
DNS2=
DEFAULTROUTE=yes
CONNECT_TIMEOUT=0
CONNECT_POLL=2
ACNAME=
SERVICENAME=
PING="."
PIDFILE="/var/run/$CF_BASE-pppoe.pid"
SYNCHRONOUS=no
CLAMPMSS=1412
LCP_INTERVAL=20
LCP_FAILURE=3
PPPOE_TIMEOUT=80
FIREWALL=NONE
LINUX_PLUGIN=
PPPOE_EXTRA=""
PPPD_EXTRA=""

Document Actions