Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Podešavanje NFS servera

Podešavanje NFS servera

by Nikola Kotur last modified Oct 22, 2006 04:54 AM
Kratko uputstvo kako podesiti NFS server i klijente u GNU/Linuxu, sa akcentom na Slackware GNU/Linux.

Uvod

Šta je NFS? Network File System, ili u prevodu: mrežni fajl sistem. Uz pomoć NFS-a ćete moći montirati direktorijume na udaljenim serverima unutar sopstvenog fajl sistema, isto kao da se radi o CD-ROM-u. NFS je mator i stabilan sistem, njegove mogućnosti su toliko opširne, i neću ulaziti u suvišne detalje. Ovde je dovoljno za početak, moćićete da koristite hard diskove na drugim GNU/Linux računarima, a za napredne teme konsultujte Internet pretraživače.

Pokretanje i podešavanje servera

Sve što ćete ovde pročitati je spremno za primenjivanje u Slackware GNU/Linux operativnom sistemu, po principu copy&paste. Za ostale GNU/Linux distribucije, u principu važi isto, samo se skripte koje se pokreću prilikom starta računara drugačije zovu.

Dakle, napravite izvršnima sledeće dve skripte: portmap i nfsd. Ovako:

# chmod a+x /etc/rc.d/rc.portmap /etc/rc.d/rc.nfsd

Zatim, u fajl /etc/exports podesite koje ćete direktorijume deliti na mreži i sa kime. Sintaksa ovog fajl se može naći preko komande "man exports", i ukratko u svakoj liniji se nalazi ime direktorijuma, a klijenti koji mu mogu pristupiti su razdvojeni razmacima (ili tabovima, svejedno). Opcije za klijente se dodaju u zagradama, ali bez razmaka. Na primer, za deljenje /home particije svim mašinama na mreži 192.168.10.0/16 (da, možete korisiti CIDR naznake), sledeći red treba da se nalazi u fajlu /etc/exports:

/home        192.168.10.0/16(rw,no_root_squash,sync)

Vidite da su opcije u zagradama, ali bez razmaka od IP adrese! Ovo je jako važno. Takođe, NFS server se neće hteti pokrenuti sa praznim exports fajlom, bez obzira što možda ima komentara u njemu, te i ovo imajte na umu.

Zatim inicijalno pokrenite server, s tim da će se on sam pokretati posle svakog restarta računara:

/etc/rc.d/rc.portmap start
/etc/rc.d/rc.nfsd start

Pokretanje i podešavanje klijenata

Slackware GNU/Linux

Dovoljno je da imate pokrenutu /etc/rc.d/rc.portmap skriptu prilikom startovanja računara (pogledajte gore za kako). Udaljeni fajl sistem unosite u fajl /etc/fstab, kao i bilo koji drugi sistem. Pogledajte "man fstab" za sve sitne detalje, a za naš primer gore, važi sledeća linija, ukoliko je IP servera 192.168.10.11:

192.168.10.11:/home   /home   nfs     rw,hard,intr,noauto    0 0

I to je to.

FreeBSD

Ubaciti sledeće redove u /etc/rc.conf:

nfs_client_enable="YES"
nfs_client_flags="-n 4"

tim reboot ili ukucati:

nfsiod  -n  4

Document Actions