Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Uputstva / Opšte / Policyd-weight konfiguracija

Policyd-weight konfiguracija

erstellt von Goran Mekić zuletzt verändert: 10.08.2009 09:14
Kako odbiti spam na osnovu IP adrese i header-a pošiljaoca poruke

O programu

Policyd-weight je softver pisan za postfix. Radi na veoma jednostavnom principu. Proverava IP mašine koja se kači na Vaš server tako što kontaktira RBL server. Ako je taj IP u listi, komunikacija se prekida. Na sličan način se proveravaju informacije koje je pošiljalac preneo u toku pregovora sa Vašim serverom (HELO, EHLO, i druge SMTP naredbe). Prednost ovakvog načina odbijanja spam poruka je u tome što se komunikacija sa pošiljaocem prekida pre nego što se sama poruka i primi, čime se drastično smanjuje protok. Druga prednost je što je provera IP adrese i zaglavlja mnogo brža nego skeniranje poruke nekim anti-spam programom.

Konfiguracija programa

Sama konfiguracija je veoma jednostavna. Sve što treba da uradite je da instalirate program i konfigurišete postfix, kao što je pokazano uputsvu za postfix. U slučaju da Vam se neka od podrazumevanih podešavanja ne sviđaju, unesite izmene u /etc/policyd-weight.conf. Da biste videli koje su podrazumevajuće opcije pokrenite:

# policyd-weight defaults

Nakon toga, pokrenite policyd-weight demon i ovaj program je spreman za upotrebu. Kako se on pokreće zavisi od toga kako je to izvedeno u distribuciji koju koristite (rc ili init skripte).

Artikelaktionen