Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Share štampača sa Windows klijentom preko CUPS-a

Share štampača sa Windows klijentom preko CUPS-a

by Dragan Lukić last modified Apr 28, 2008 11:07 PM
Kako podesiti da štapač podešen u Linux-u mogu da koriste i Windows klijenti

Ovo se odonosi na situacije kada nije neophodno podešavati korisničke naloge za pristup štampaču i želite jednostavno da podelite štampač sa nekim ko koristi Windows u istoj mreži.


Kao prvo je neophodno podesiti štampač da radi pod Linux-om preko CUPS-a. Ovo zavisi od distribucije do distribucije i to prepuštam vama da otkrijete kako se radi (u suštini uvek postoji neki GUI). Kada je štampač podešen, proverite šta se dešava kad u browseru otkucate http://localhost:631 . Ukoliko ste dobili CUPS web interface, vreme je za korak dva.

U koraku dva, obratite pažnju na sekciju CUPS web konfiguratora koja se zove Description i zapišite šta tamo stoji. NAPOMENA: ukoliko Description sadrži  više reči sa razmakom između, VEOMA je poželjno da se sadržaj tog polja prepravi na tekst BEZ razmaka.

Korak tri nas vodi na Windows mašinu i odlazak na sekciju za dodavanje štampača.


Korak četiri je odabir mrežnog štampača (Network printer) u Add Printer čarobnjaku.

Korak pet je odabir URL opcije i unošenje sledeće adrese: http://ip-adresa-linux-računara:631/printers/sadržaj-polja-Description-iz-CUPS-web-interfacea

Korak šest je odabir drajvera i tu odaberemo Generic.

Korak sedmi je specifikacija Generic drajvera, tj. odabir MS Publisher ImagesetterOstalo je samo još sa Print test page potvrditi da je sve OK.P.S. Može se desiti da u Windows-u ne možete da se konektujete na taj štampač, tj. opcija Connect će biti zasivljena, ali ako test stranica prođe... nema veze. Takođe je primećeno da Adobe Reader NEĆE na ovaj način da štampa .pdf fajlove. Za ovo vredi probati neki drugi postscript drajver iz Windows-a.

Document Actions