Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Sve informacije o vašem hardware-u na dlanu - lshw

Sve informacije o vašem hardware-u na dlanu - lshw

by milobit last modified Apr 21, 2011 09:06 PM
Sve što ste hteli da znate o vašem hardware-u a mrzelo Vas je da gasite računar i da otvarate kućište.

Da nije bilo zeca (HP ProLiant DL145 G1) koji godinama već vredno pruža sve servise koje mi od njega tražimo, ni Vi sada ne biste čitali ovo upustvo. Već duže vreme zec kuburi sa manjkom memorije. Uskoro će i tome doći kraj. Moj prvi problem bio je što ovaj server stoji na jednom Nemačkom fakultetu i ja nemam vremena da ga redovno obilazim. Takođe je problem moliti moje biše saradnike koji su svakodnevno u frci jer u računskom centru fakulteta (znam iz iskustva) uvek ima posla.

Pošto je server kupljen preko ebay-a ja ga još uvek nisam imao priliku videti. No to će se promenuti kada drugog maja odem da posetim bivše kolege, upoznam se sa zecom i obradujem ga sa još 4GB rama. Zahvaljujući lshw komandi ja sam zeca već odlično upoznao i na osnovu toga sam mogao da kupim još memorije. Možda je uvod malo duži ali želeo sam jednostavno da vam dočaram kakvi sve problemi mogu da Vas zadese i koliko lshw komanda može da Vam pomogne.

lshw (Hardware Lister) je mali alat koji će dati detaljne informacije o hardware-skoj konfiguraciji vaše mašine. Pomoću njega može dobiti tačan izveštaj o radnoj memoriji, firmware verziji BIOS-a, konfiguraciji matične ploče, verziji i brzini procesora, tačnu konfiguraciju cache memorije, brzinu BUS-a itd. na DMI-capable x86 ili EFI (IA-64) sistemima kao i na nekim PowerPC masinama.

Da bi mogli da dobijete sve iformacije o sistemu lshw morate pokrenuti kao root.

whiterabbit ~ # lshw

Pokretanjem ove komande dobićete izlistane sve informacije koje su Vam potrebne da saznate sve o vašem sistemu.

Pošto informacija ima poprilično mnogo lshw ima opciju da sve informacije odmah prikaže u html ili xml formatu. Što u mnogome olakšava situaciju.

whiterabbit ~ # lshw -html > whiterabbit.html

Želite li upoznati zeca? Nije problem pogledajte kako izgleda zec.

Sve detaljne informacije o lshw alatu možete saznati na http://www.lshw.org.

Document Actions