Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Ambicije Google China

Ambicije Google China

by Goran Mekić last modified Sep 21, 2006 09:57 AM
Da li će još jedna kompanija postati podrška FOSS projektima?

Evo šta je, između ostalog, rekao Kai-Fu Lee, predsednik Google China: "Posedujemo toliko servera po svetu a revizija softvera nam je uvek potrebna. Ako kupimo softver od drugih kompanija, za neku izmenu nam može trebati nekoliko nedelja, a ponekad i nekoliko godina. Ali, sada izmene činimo sami, odmah."

Lee je, naravno, istakao kako je Google veliki dužnik FOSS-a. Bez njega, potrošili bi 100 miliona dolara samo na razvoj.

FOSS daje bolju kontrolu nad osetljivim informacijama. "Ako kupimo softver od drugih kompanija, one mogu znati koliko servera mi imamo po količini novca koji im dajemo. A to se samo nas tiče."

Lee-u se pridružio i kolega sa konferencije, Ni Guangnan, akademik Kineske Inžinjerske Akademije, koji je izneo slično mišljenje. Ni je rekao da Kina promoviše FOSS kao deo svoje strategije postajanja inovativne zemlje, zbog nacionalne sigurnosti i kako bi rešila problem softverskih pirata. Izneo je da će kineska FOSS industrija eksplodirati u nadolazećim godinama

Google je opovrgao glasine da će Lee napustiti mesto predsednika Google China, samo godinu dana nakon što je prešao kod njih iz M$-a (moj komentar: da li će ikada Google zahvaliti M$-u na ljudsvku kojim su ih snabdeli? :o))

Izvor: News Forge

Document Actions