Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Amsterdam vrši poslednje pripreme za migraciju na Open Source

Amsterdam vrši poslednje pripreme za migraciju na Open Source

by milobit last modified Aug 30, 2008 03:00 PM
Uprava grada Amsterdama migrirala je 60 računara na Open Source softver i započela završne testove da bi utvrdila da li 10.000 računara gradske uprave mogu da rade na slobodnom softveru.

U zadnjih godinu dana gradska uprava grada Amsterdam izvršila je čitavu seriju testova sa Open Source softverom, ovo je trebao da bude poslednji u nizu. U službi  za nekretnine postavljeno je 35 takozvanih Open Desktop računara dok je u delu grada Zeeburg postavljeno 25 računara. U izveštajima administratora koji su organizovali test, navodi se da su službenici pozitivno ocenili nove računare.

Nezavisno od rezultata svih testova gradska uprava glavnog grada Holandije u oktobru će odluči da li će svih 10.000 računara gradske uprave biti migrirano na slobodan i otvoren softver. "Kakav god rezultat bio na kraju, naši testovi probudili su interese i ostaloh gradskih uprava u zemlji kao i nekih ministarstava." rekao je administrator Manou Chen.

Za amsterdamski Open Desktop sistem koristi se Suse Linux Enterprise Desktop, OpenOffice.org kao i Firefox. Administratori su napravili listu aplikacija koje se trenutno koriste i trenutno se proverava koliko će im vremena trebati da se sav potreban softver osposobi da radi na Open-Source računarima.

Svi zaposleni u gradskoj upravi trebali bi da koriste slobodan softver, rekao je Heike van der Krieke, projekt menadzer dela grada Zeeburg. On se nada da će ovim biti pokazano da Open Source softver ne košta više nego vlasnički softver.


Izvor: www.osor.eu


Document Actions