Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Arch Linux počinje sa potpisivanjem paketa

Arch Linux počinje sa potpisivanjem paketa

by milobit last modified Oct 15, 2011 01:38 AM
Verzija 4.0 paket menadžera Pacman distribucije Arch Linux sadrži dugo priželjkivanu mogućnost potpisivanja paketa. Ovim je preuzimanje paketa znatno sigurnije.

Od 2006. godine kriptovano potpisivanje svih paketa je na listi želja programera koji razvijau Arch Linux. Ali implementacija se vukla i odlagana je. U 2008. godini objavljena je studija, u kojoj se kaže da su pojedine Linux distribucije imale sigurnosne propuste u paket menadžeru - Napadači su redirektovali upite za instalaciju i update na servere koji su imali preparirane pakete u cilju da podmetnu kompromitujuće pakete korisnicima. Distribucije koje su bile pogođene ovim sigurnosnim propustom odmah su reagovale i ispravile grešku. Kod Arch Linux distribucije trebalo je da prođu još pune tri godine, dok potpisivanje paketa preko paket manadžera nije implementirano. Nedavno objavljena verzija 4.0.0 paket menadžera Pacman i njegovog naslednika verzije 4.0.1 konačno podržava potpisivanje paketa.

Nova verzija Pacman-a je još uvek u testnoj fazi i do zvanične upotrebe trebaće još vremena. Od posla je još preostalo da odgovarajući proces bude uspostavljen, koji obuhvata ne samo dodavanje i proveru potpisanih paketa nego i njihovo distribuiranje i proveru po serverima.

Arch Linux projekat pokrenut je 2001. godine. Kompletno je od početka redizajniran i napravljen pomoću LFS-a. Pored CRUX-a orjentiše se na različite distribucije. Napravljen je kombinacijom Slackware Linux distribucije i BSD sistema sa Debian sličnim paket menadžerom i Build sistemom Gentoo Linux distribucije. Kao i Gentoo, Arch Linux je RR distribucija (Rolling Release).

Osnovni sistem je tipičan za BSD i skoro isključivo se konfiguriše preko jedne datoteke ( /etc/rc.conf ). Kao kod drugih distribucija u Arch Linux distribucije ne postoji nikakav alata preko koga možete sve da konfigurišete.

Arch Linux je na dobrom putu da postane dobra distribucija ali neke osnovne stvari kao što je potpisivanje paketa i formiranje bezbednosnog tima mu još predstoje.

 

Info: https://bugs.archlinux.org

Document Actions