Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / boot.kernel.org počeo sa radom

boot.kernel.org počeo sa radom

аутор: milobit Последња измена 22:57 26.09.2009.
Novi servis na kernel.org domenu omogućava Linux-Live distribucijama da se butuju (startuju) preko mreže

Normalan način korisnika da proba jednu od Live-Linux distribucija do sada je bio da se prvo mora skinuti ISO image i da se on onda stavi na odgovarajuci medijum da bi sa njega mogao da se startuje Live-Linux sistem. Cilj  boot.kernel.org (BKO) je da se ovaj napor korisnika smanji na minimum. Skidanje ISO image fajla će i dalje biti potrebno ali će biti automacki odrađeno posle startovanja malog boot image-a koji će biti skinut od strane korisnika.

Novi servis koristi tehnologije od gPXE. gPXE je samo 56KB veličine bootloader koji pomoću skripti automacki skida butabilni image. U suprotnosti sa drugim mrežnim boot sistemima kao što je PXE koji koristi samo TFTP, gPXE koriti još i FTP kao i HTTP protokol. Uz pomoć ovog zadnjeg protokola korisnik je u mogućnosti da izabere odgovarajući image sa Interneta i da ga startuje.

Za startovanje gPXE boot.kernel.org nudi tri mala image-a koja mogu da se skinu i sa jednom jednostavnom naredbom stave na Floppy, CD ili USB medijum. Na strani su takođe i upustva za sve tri različite varijante. Ko želi da skinuti image proba pod virtuelnom mašinom njemu je još jednostavnije kako je objašnjeno u FAQ.

Da bi koristili servis boot.kernel.org nije preporučljivo da imate jako spor pristup internetu. Ovaj servis trenutno nudi pet različitih Live-Linux image-a: Debian live, Ubuntu 9.04, Damn Small Linux, Knoppix (Version 5.0.1 English) i Fedora 11 Live. Poslednji image startuje trenutno samo u Single User modu. Na kompletnoj podršci se još uvek radi. Dalji ciljevi za budućnost su još više distribucija, butovanje preko iSCSI i drugih mogućnosti kao i od potreba korisnika.

 

Info: boot.kernel.org

 

Дејства на документ

март 2021 »
март
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA