Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Budućnost je toliko svetla da je tuksu potrebna hladovina!

Budućnost je toliko svetla da je tuksu potrebna hladovina!

аутор: Dušan Širadović Последња измена 09:02 01.12.2008.
Izvršni direktor Linux fondacije Džim Zemlin (Jim Zemlin) je izjavio,"rat operativnih sistema je gotov i Linux je pobedio".

Izvršni direktor Linux fondacije Džim Zemlin (Jim Zemlin) je izjavio, "rat operativnih sistema je gotov i Linux je pobedio". "Linux predstavlja ultimativni let do sigurnosti u problematičnim vremenima",  rekao je izvršni direktor Linux fondacije dok je davao neka predvidjanja za 2009 godinu. 

Ljudi žele platformu kojoj mogu da veruju, koja malo košta i omogućava im da konsoliduju infrastrukturu, a to je Linux. Svi koriste Linux. Na TV-u je, na vašim TiVo uređajima je, na vašim settop boksovima je, u vašim Sony kamerama je. Trguje na NYSE i tu je, pretražujete sa Google-om  i to je Linux.  Linux poseduje 85% trzišta superkompjutera, Video sam Linux čak i u mašini za mleko ."

Ako bi Linux bio korporativni napor, CEO (Chef Execute Officer) bi bio u kampanji "želje i kavijar snovi". Ali kako stvari sad stoje Zemlin ipak traži samo lagani rast sledeće godine. "Fondacija će nastaviti da se fokusira na jezgru stvari koje radi dobro.  Nastavićemo da podržavamo Linux i razvoj kernela. Nastavićemo da radimo na tržišnoj marki."

"U aprilu držimo samit o saradnji u San Francisku. Pozivamo Consumer Electronics Linux Forum da prisustvuje. "Proširićemo događaje koje organizujemo, uključujući i prvi Linux kernel samit u Tokiju. Bićemo domaćini LinuxCon u septembru, i očekujemo da će biti uspešan. Imamo sadržaje za sve zajednice. Biće tu obilje šansi i treninga za sve.

"Imamo više sadržaja na mreži. Očekujte više orginalnih istraživanja od nas. Mi smo  autori publikacije "kako učestvovati u Linux zajednici".  Tamo ipak nećete videti velike kancelarije, nema Linuxplex-a, i nećete videti  Linus Torvaldsa na naslovnoj srarni Forbsa "Niko se ne siri".

Dakle, pitam ja šta se desilo u 2008 da bi učinilo da 2009 izgleda tako svetlo ?

Dve stvari, kaze Zemlin: Windows vista je bila fiasko, i mobilne forme fabrika su stavile Linux' Sweet spot.

Mikrosoft će morati da drzi XP na sceni duže nego sto su želeli. A to će naškoditi njihovoj mogućnosti da prodaju Vistu. Uticaće i na njihovu potrebu  da ubrzaju Windows 7 koji jako liči na Vistu. Neslaganje proizvođača vodi do eksperimenata sa  "za funtu", Notebook bez pokretnih delova, a Linux je već spreman sa intelovom quick boot  arhitekturom, koja  pretvara LinuxPC u instant internet primenu.

Sada, "Svaki veći PC proizvođac isporučuje Linux kompjutere potrošačima," Dell i HP nude i podršku za Linux.  Jedini oblak koji se pojavljuje na horizontu, kao što sam primetio kod Linux laptop serija, je njihova nekompatibilnost koja pravi kod ažuriranja softvera probleme.  Fondacija je ponudila rešenje u vidu Linux standardne baze, ali bilo čija  odluka da to koristi jeste komercijanlna odluka. Potom tu su mobilni. Dok je 2008 bila godina proboja Linux Netbooka, 2009 ce biti godina proboija Linux mobilnih, kaze Zemlin.

Android, LiMo i 100% mobilni izvorni kod Moblin dolaze na tržiste na velika vrata. Motorola je posvecena Androidu, LiMo standardu za Linux Mobilne. "Moblin je specifican projekat u posmatranju." Moje lično misljenje je da je Apple napravio proboj sa Linux Mobilnim i sad ide napred. Izvorni kod iPhone-a je počeo da forsira nosače koji mogu da se nose sa alternativama a Linux je precica do toga. "Linux je sad dostigao kriticnu masu," zaključuje on " bilo bi potrebno milijarde dolara da bi se kernel ponovo napisao, ili ojacao neki operativni sitem preko svih ovih kompjuterskih formi." Ako zelite da zaradite pare sledeće godine, naučite Linux.  "Jedan od naših najvecih uskih grla su talenti. Moj savet za sve inženjere koji traže povoljan vetar u ovoj oluji je da nauče Linux." Tada ćete okusiti 2010 sa Džimom Zemlinom kao svojim sommelier-om.

Izvor: znet.com

 

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA