Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / CDF kao novi dokument standard?

CDF kao novi dokument standard?

by milobit last modified Oct 30, 2007 11:58 PM
Gary Edwards, osnivač OpenDokument Fondacije, i veliki zagovornik ODF-a uvideo je njegove nedostatke i predložio W3C-ov nacrt CDF formata kao novi standard.
ODF sa jedne strane, OOXML sa druge - sa jedne strane se vodi rat ko će dobiti standard dok sa druge strane nekoiko programera piše programe za konvertovanje kao i  plugin-ove, kako bi se moglo prebacivati iz jednog u drugi standard i obrnuto. I pored toga tu je još i Kina koja je napravila svoj sopstveni UOF otvoreni dokument format.
Pri razvoju programa za konvertovanje iz Microsoft OOXML formata u ODF postalo je i Gary Edwards-u jasno da da su ODF mogućnisti ograničene. Mogućnosti kovertovanja ODF doumenta u OOXML se ne poklapaju 100% tako da eksaktno konvertovanje dokumenata nije uvek moguće. Microsoft se takođe zalio kako ODF nema sve mogućnosti koje njima trebaju i kako njihov Office-Suite ne može da iskoristi sve funkcije. To je i jedan od osnovnih razloga zašto je Microsoft želeo da OOXML bude standard. Kako Edwards navodi ODF je jako orjentisan na mogućnosti OpenOffice programa. A isto tako je veoma teško ODF dokumente konvertovati u Web format.
Kao rešenje Edwards predlaže CDF-Format (Compound Document Framework)  W3C (World Wide Web Consortium)
konzorcijuma. Ovaj format je prvobitno osmišljen  za  mobilne uređaje, sastoji se iz više profila i njegov razvoj još nije završen. Kako Edwares navodi u njemu postoji veliki potencijal. Ovaj format je otvoren u poređenju sa ODF i OOXML formatom, takođe se ne razvija od strane bilo koje velike firme i pod kontrolom je neutralne organizacije. Kompatibilan je sa postojećim Microsoft-ovim formatima, nije zavistan od bilo koje platforme, iteroperabilan je i u sebi ne sadrži niti jedan patent. CDF bi uspeo da porkije i reši sve trenutne probleme. Kako će obe strane reagovati ostaje nam još da vidimo.


Izvor: fussnotes.typepad.com

Document Actions