Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / CERN startovao Open Hardware inicijativu

CERN startovao Open Hardware inicijativu

аутор: milobit Последња измена 14:10 18.07.2011.
Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN objavila je verziju 1.1 svoje Open Hardware licence. Istovremeno pokrenuta je i Open Hardware inicijativa, koja omogućava naučnicima iz CERN-a da svoj dizajn objave pod ovom slobodnom licencom.

Prva verzija Open Hardware licence objavljena je u martu ove godine, ali isključivo kao nacrt. Izlaskom verzije 1.1 tekst licence postao je zvaničan. Open Hardware licenca 1.1 je licenca koja može da se primeni na sve nacrte i dizajn dokumenta koji se tiču hardware-a. Ova licenca je takođe u duhu GPL licence. Slobodno deljenje i kopiranje modifikovanih i nemodifikovanih verzija dokumenta je dozvoljeno, ali pod uslovom da se prihvate sve informacije koje opisuju vlasništvo, kao i obavezom da sve ostane pod istom licencom.  Vlasnik prava daje korisnicima besplatno  i ne-ekskluzivno licencu svih patenata koje on poseduje za određeni deo hardware-a koji je u dokumentu opisan.

Kako je Cern objavio, još u martu je napravljen Open Hardware Repository, u kome elektroničari zajedničkim snagama mogu da rade na dizajniranju kompleksnih električnih kola. Već objavljeni hardware pokriva široki spektar raznih sistema koji mogu da budu veoma interesantni za fizičare i ostale naučnike, i većina tih nacrta objašnjava principe prikupljanja podataka, te upravljanje brzim, odnosno mrežama upotrebljavanim u realnom vemenu.

Naučnici iz CERN-a bili su inspirisani uspešnim modelom kernela Linux-a, u kome učestvuju programeri iz celog sveta i međusobno razmenjuju svoje znanje i iskustvo. "Nema razloga, zašto bi razvoj hardware-a išao drugačijim putem", napisali su naučnici, koji osećaju potrebu za otvorenom naukom i obavezu otvaranja znanja.

 

Izvor: http://press.web.cern.ch

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA