Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Debian smanjuje broj arhitektura

Debian smanjuje broj arhitektura

erstellt von milobit zuletzt verändert: 03.01.2006 14:15
Debian sužava krug hardware platformi
Već od sledeće verzije Debian distribucija planira podršku za amd64-bitnu arhitekturu, ali će se zato udaljiti od manje popularnih arhitektura kao ARM, m68k, s390 i Sparc.
Steve Langasek, član Debian-Release tima izjavio je u jednom E-Mail-u koji je poslao na razvojnu listu da tim planira veće od sledeće verzije da smanji broj arhitektura, tako da bi sledeća verzija koja nosi codname »Etch« trebala da izađe bez ARM-, m68k-, s390- i Sparc-arhitekture, nasuprot tome biće dodata x86_64 arhitektura. Etch verzija će imati podršku za osam različitih platformi a pored x86 platforme biće još Alpha, AMD64, HPPA, ia64, MIPS (Big i Little Endian) kao i PowerPC.
Kako je Langasek izjavio zadnja odluka još uvek nije doneta. Iako se kandidati ne nelaze u RC-status verziji postoji mogućnost da u slučaju da timovi završe posao na vreme budu ipak uneti u finalnu verziju. Prvenstveno Sparc arhitektura ima veoma dobre šanse da bude uneta u Etch Release ogranak.
Uklanjanje četiri arhitketure ne predstavlja i njihovo izumiranje. Sve četiri platforme će ostati i dalje u Debian arhivi. Jedino one neće moći da dobiju status stable verzije. Ako bi i tim pronašao neki krtičan propust, on se apsolutno ne bi odrazio na Releare verziju Etch-a.

Artikelaktionen