Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Dobar, loš, zao!

Dobar, loš, zao!

аутор: milobit Последња измена 23:29 08.12.2010.
Wikileaks je za određene slojeve društva veoma loš i zao, neki ga tolerišu, a neki ga, opet, podržavaju svom snagom. Uskoro će se Wikileaks kopirati na sve strane. Pronađen je novi medijski format. Isplatilo se!

Wikileaks.org je za određene slojeve društva veoma loš i zao, neki ga tolerišu, a neki ga, opet, podržavaju svom snagom. Uskoro će se Wikileaks kopirati na sve strane. Pronađen je novi medijski format. Isplatilo se!

Ne postoji bolji primer neuspešnog pokušaja sprovođenja cenzure na mreži od ovoga koji se trenutno dešava sa Wikileaks-om. Podsećamo šta se sve do sada izdešavalo:

Posle velikog talasa koji je pokrenut objavljivanjem dokumenata američke vojske na Wikileaks mediju, na kome je objavljeno 250.000 dokumenata ( većina dokumenata nisu imali status tajnih dokumenata ) iz oblasti američke diplomatije, pokrenuta je čitava lančana reakcija kako u USA tako i u drugim džavama. A njena priča ide ovako:

Wikilekas je dobila informacije u digitalnom obliku, i one su objavljene posle kratke najave na njihovim serverima, pa nakon [uglavnom grozničave] pretrage, zvaničnici svake zemlje mogu saznati da li su deo skandala. Američka vlada, kao ni druge vlade, ovo nisu primile kao nešto beznačajno, pošto je eho medija ciljao na diplomatske izveštaje koji su, prvenstveno, trebali da ostanu potrpani u fijokama i daleko od očiju javnosti, i koji - po proceni političara - nikako ne mogu da se nazovu "diplomatskim". Da budemo iskreni, ovakvi dokumenti nikoga nisu iznenadili.

Diskusija o tome i sramota koja sve ovo prati, a koja nije došla sasvim slučajno i neočekivano, ukazuju na dramatičan i iznenađujući sadržaj dokumenata. Na primer, pokazuje da USA nisu imale predstavu o Sunitima i Šiitima u Iraku, da se saznanja o planovima za napade nalaze zaturena po fijokama, i slično... Kako to funkcioniše u medijskim kanalima? Jedna informacija u danom momentu zauzima kompletan kanal.

Da podsetimo - jedan od u priče upletenih organa koji je bio ogorčen na publikacije Wikilekas platforme o škakljivim temama, rekao je da je vreme da se Wikileaks ugasi. Ovo se najbolje radi na dva načina. Prvo treba na temu "logistika" zamoliti gospodina Bezos-a iz firme Amazon da ukloni Wikilekas sa servera, i firmu PayPal da zatvori platni promet, za plaćanje i donacije. Pošto je tu i bankovni račun u Švajcarskoj, treba zamoliti Švajcarsku poštu da i taj račun zatvore. Takođe su blokirane i Visa i Mastercard kao mogućnost donacija Wikilekas-u.

Ovo se, naravno, nikako nije svidelo pristalicama Wikileaks-a, koji su odmah blokirali korišćenje postfinanse.ch strane. Možda je takođe pala prodaja preko Amazona, ali to još nije poznato. Bitno je to da se server sa kompletnim sadržajem Wikileaks-a kopira i reprodukuje na različitima lokacijama, tako da ga je nemoguće ugasiti. Interasntno je i to da ljubaznošću medija i socijalnih mreža Facebook i Twitter preko njih nije blokiran sadržaj u vezi Wikileaks-a. A i zašto bi, kada je 250.000 dokumenata nemoguće praktično objaviti na socijalnim mrežama.

Na temu "eliminiši šefa" nudi se alternativno rešenje silovanja. U Švedskoj je objavljena internacionalna poternica zato što je Julian Assange navodno upotrebio defektan kondom, što u Švedskoj može da se okarakteriše kao silovanje. Na osnovu ovog naloga, u Londonu, u jednom klubu novinara u kome je boravio, Julian je uhapšen. Njemu nije dozvoljeno da se uz kauciju brani sa slobode.

Da rezimiramo: Ako bi se neko usudio u zapadnom, slobodnom svetu, da objavi diplomatske depeše i učini ih javnim i dostupnim, onda se njemu isključuju serveri, zamrznu mu se sredstva, blokiraju mu se računi i on se uhapsi, jer će se već naći neka država koja će ga optužiti za seksualne delikte. Ali ovo ništa ne vredi, jer sadržaj uspeva da nalazi svoj put, a Assange je već sada postao svetski heroj iza koga stoji veoma velika grupa ljudi iz celog sveta koja će nastaviti njegov rad.

Wikileakas mirror list: http://213.251.145.96/mirrors.html

 

Izvor: Telepolis

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA